2011: titul v hale i rekord na ledě

Nejlepším sportovcem kraje se stal brankář českobudějovických hokejistů Jakub Kovář. Cenu pro nejlepší tým si odnesli volejbalisté Jihostroje a do síně slávy vstoupil Jiří Lála.

Co přinesl nedávno skončený rok 2011 na sportovních kolbištích? Podívali jsme se na loňskou sezonu v důležitých bodech a na různé druhy stěžejních sportů.

Volejbal Jihostroj

Sezona, která sice začala už v roce 2010, ale skončila loni, se dá charakterizovat jedním slovem. Titul.

Celek českobudějovických volejbalistů na první příčku ještě vedl trenér Petr Brom. Oproti dnešní sestavě se o šestý titul v novodobé historii klubu postarali i Michal Sládeček, Miroslav Čajan, Maximo Torcello, Lukáš Dvořák či dnešní asistent trenéra Stanislav Pochop.

Ve čtvrtfi nále play-off si nejprve Českobudějovičtí poradili s Ústím nad Labem v poměru 3:1 na zápasy. Semifi nále se už hrálo na čtyři vítězná utkání a přineslo mistrům silnějšího soupeře z Příbrami, kde loni působil právě současný lodivod Jihostroje Jan Svoboda. Jihostroj na svého soka nestačil jen dvakrát. O zlaté medaile a pohár se Jihočeši střetli s Ostravou, se kterou vyhráli 4:1 na zápasy.

Volejbal ostatní

To, že volejbal má ve městě silné a velice kvalitní zastoupení, nedokazuje svými výsledky jen mužský extraligový celek. Nad vysokou sítí trápí své soupeře i prvoligový tým můžu VK EGE České Budějovice. Ve finále první ligy si bez potíží poradili se Starým Městem v poměru 3:0 na zápasy a získali tak pomyslný titul. Ale nad jejich síly už byl celek Brna v baráži o extraligu.

Ani dámy nejsou za svými kolegy pozadu. V první lize žen mají Budějovice hned dva týmy, a to VŠSK Slavii a Madetu. Druhý jmenovaný celek se podíval do první ligy poprvé právě v loňském roce, kam postoupil po suverénní nadvládě ve druhé lize.

Hokej

Loňská sezona, která gradovala v roce 2011, přinesla českobudějovickým hokejistům sedmé místo celkově. Do soubojů bojů v play-off se HC Mountfield dostal po základní týmové části, kde hokejisté skončili na šestém místě. V prvním čtvrtfi nále změřili Českobudějovičtí síly s Vítkovicemi, jenže to byl i jejich poslední soupeř. Vítkovice vyhrály 4:2 na zápasy. Kromě toho byl právě uplynulý rok také rekordním pro brankářskou jedničku týmu Jakuba Kováře. Ten tak v sezoně 2010/2011 odchytal v základní části 3135 minut a stanovil tak nový rekord extraligy. Další významnou událostí roku 2011 v Budvar aréně byl návrat Aleše Kotalíka z NHL.

Fotbal

Na zeleném trávníku si fotbalisté SK Dynamo ke konci uplynulé sezony vykopali celkem jedenáctou příčku mezi šestnácti prvoligovými týmy.

Jenže start do současné sezony na konci července byl špatný, Dynamo prohrálo prvních pět utkání a balancovalo na hranici sestupu. Po domácí prohře s Jabloncem vedení klubu odvolalo trenéra Jiřího Kotrbu a na jeho místo zanedlouho zamířil zkušený matador František Cipro.

Spolu s Ciprem začali fotbalisté sbírat jedny z prvních bodů do prvoligové tabulky. První výhra za tři body přišla ale až na konci října, kdy si Dynamo poradilo doma s Příbramí 4:1. Českobudějovičtí fotbalisté přezimují na třinácté pozici.

Reprezentace

Ani jihočeští sportovci loni nezůstali stranou při reprezentování v národních týmech. Mezi volejbalisty si národní dres oblékli Radek Mach, Petr Zapletal, Jakub Novotný a trenér Jan Svoboda z Jihostroje. Do juniorského nároďáku se podívala i volejbalistka Michaela Kubíčková, která hraje za českobudějovickou Madetu juniorskou extraligu.

Také trenér hokejové reprezentace lovil v českobudějovických vodách. Skvělými výkony si o nominaci naci řekl gólman Jakub Kovář, který na mistrovství světa v Bratislavě plnil roli týmové trojky a má doma také bronzovou medaili. Na přípravných turnajích se objevil i Aleš Kotalík.

Sportovec kraje 2011

Anketa se na jihu Čech konala již po sedmačtyřicáté. Tentokrát si pro výhru došel Jakub Kovář, který získal od odborné poroty 153 body. Druhé místo obsadil volejbalista Radek Motys a třetí pak triatlonistka Šárka Grabmüllerová. Mezi týmy novináři vybrali na první místo VK Jihostroj.