2012: rok Eura a olympiády

Příští rok bude velkými sportovními akcemi nabitý. Fanoušci se mohou těšit na olympiádu i fotbalové Euro.

Praha Blíží se rok 2012. Tedy rok se sudým letopočtem. A to se vždycky sportovním fanouškům začne zrychlovat tep. V sudých letech totiž pravidelně přichází ty největší sportovní svátky.
A letopočet 2012 na ně bude bohatý. Sedmička přináší přehled toho nejzajímavějšího, co příštích dvanáct měsíců nabídne.

Biatlonová premiéra
11.-15. ledna

Po téměř třiceti letech se do Česka vrací špičkový biatlon. Závody světového poháru bude od 11. do 15. ledna hostit Nové Město na Moravě, tradiční bašta běžeckého lyžování. Moderní střelnice vyrostla na Vysočině před pěti lety a lednové klání bude generálkou na mistrovství světa, které se v Novém Městě uskuteční v roce 2013.

„Bude to zajímavé, závodit před domácím publikem. Snad nás tlak vybičuje k co nejlepším výkonům,“ věří nejlepší český biatlonista posledních let Michal Šlesingr, který už se v této sezoně dokázal díky druhému místu v Östersundu dostat na stupně vítězů a uspět by mohl i na domácí trati.

Bude Kvitová jedničkou?
Od ledna do listopadu

Poslední tenistkou narozenou v Česku, která se vyhřívala na prvním místě světového žebříčku, byla v roce 1987 Martina Navrátilová. Teprve o tři roky později se narodila Petra Kvitová - a ta má velkou šanci dostat se také na samý vrchol. V závěru letošního roku vyhrála Turnaj mistryň a s českým týmem i Fed Cup, předtím triumfovala i na slavném Wimbledonu. Právě rok 2012 by měl na ženském tenisovém trůnu patřit jí. První ze čtyř grandslamů, Australian Open, začíná už 16. ledna. Naváže Kvitová na své famózní výkony?

Florbalový Superbowl
21. dubna

Jednadvacátý duben bude revolučním dnem v dějinách českého florbalu. Jeden z nejpopulárnějších kolektivních sportů totiž přichází s naprostou novinkou. Vítěze celé extraligy určí jediný duel, takzvané superfinále. Žádná dramatická série na čtyři vítězná utkání, jen jeden zápas a hotovo.

Hrát se bude v jedné z pražských hokejových arén. Superfinále ale neudělalo radost všem. „Ve finálových sériích se vždycky hrál skvělý florbal. Teď několik takových zápasů ubude, což je škoda,“ myslí si trenér mistrovského Tatranu Střešovice Jan Zahalka.

Doba bez Jágra
4.-20. května

Velkým svátkem bývá pro české fanoušky každoročně mistrovství světa v ledním hokeji. To další se uskuteční ve Finsku a Švédsku od 4. do 15. května.

A novinek bude hned několik. Tou největší nový systém turnaje - týmy se utkají ve dvou osmičlenných skupinách každý s každým. Nejlepší čtveřice z každé skupiny postoupí do čtvrtfinále, nejhorší týmy rovnou sestupují do divize I. Český tým se pravděpodobně bude muset obejít bez živoucí legendy Jaromíra Jágra, který se po třech sezonách vrátil do NHL.

Páté Euro v řadě
8. června - 1. července

Ještě větší pozornost než na ledovou plochu bude upřená na fotbalové trávníky. Mistrovství Evropy ve fotbale v roce 2012 hostí Polsko a Ukrajina. Po šestatřiceti letech se tak vrcholná fotbalová akce uskuteční v zemích bývalého východního bloku. Český tým si v baráži proti Černé Hoře zajistil pátou účast na evropském šampionátu v řadě. A po fantastickém stříbru z roku 1996 a bronzu z roku 2004 by opět rád uspěl.

Češi sice nebudou v roli favoritů, ale los k nim byl milosrdný, v základní skupině se utkají s Polskem, Řeckem a Ruskem. Všechny zápasy navíc odehrají ve WrocFIawi. „To je skvělá zpráva především pro fanoušky, kteří to budou mít opravdu blízko. A nám to hodně zjednoduší nejrůznější zařizování,“ pochvaloval si po losu manažer reprezentace Vladimír Šmicer. Nový mistr Evropy bude znám prvního července.

O medaile v Londýně
26. července - 12. srpna

Letní olympijské hry jsou největší a nejsledovanější sportovní akcí na světě. Ty příští bude hostit od 26. července do 12. srpna Londýn. A v boji o tři stovky zlatých medailí by byli rádi vidět i Češi. V roce 2008 v Pekingu získala zlato jen oštěpařka Barbora Špotáková. Právě ona by měla být jednou z největších nadějí na úspěch. A spolu s ní třeba cyklista Roman Kreuziger, který i kvůli přípravě na olympiádu vynechá prestižní Tour de France.

Jednou z favoritek tenisového turnaje bude Petra Kvitová, stejně jako mezi skifaři Miroslava Knapková a Ondřej

Synek. A to je jen strohý výčet těch, kteří mají reálnou šanci bojovat o cenné kovy. Olympijské zlato se leskne víc než jakékoli jiné. Londýnský maraton závodů, zápasů, tvrdých bojů a nonstop televizních přenosů má být po čtyřech letech opět opravdovou oslavou sportu.

Uspěje Abraham?
24. až 26. srpna

Příznivci motorismu upírají své zraky každý rok v srpnu do Brna. A v létě tomu nebude jinak. Ačkoli Velkou cenu České republiky trápily finanční potíže a hrozilo, že ze seriálu mistrovství světa vypadne, nakonec motorkáři o svůj svátek nepřijdou. 26. srpna se Masarykův okruh opět stane terčem nájezdů desetitisíců fanoušků z celé Evropy.

V závodě MotoGP by rád uspěl i jediný Čech v nejprestižnější kategorii Karel Abraham. Letos se mu v Brně vůbec nevedlo, kvůli poruše motoru závod nedokončil.