300 dní plných slunce na pobřeží Costa de Almería

Historie tohoto koutu Španělska je bohatá. Dodnes jsou tu patrné vlivy arabské, fénické i římské kultury.

Historie tohoto koutu Španělska je bohatá. Dodnes jsou tu patrné vlivy arabské, fénické i římské kultury. Zdroj: FIRO-tour

Chcete mít jistotu, že budete mít celou dovolenou „azuro“? Pokud ano, vydejte se na španělské pobřeží Costa de Almería. Slunce tu pálí 315 dní v roce!

Pobřeží Costa de Almería na jihu Španělska je jednou z méně známých destinací v Andalusii. Zatímco na slavnější pobřeží Costa de Sol míří v létě statisíce turistů, sem, více na východ, jich přijíždí o poznání méně. Přitom si provincie Costa de Alemería se slavnějším sousedem v ničem nezadá. Moře je tu stejné čisté, pláže možná ještě širší a podnebí ideální pro strávení letní dovolené.

315 dní v roce – tolik jich je v dlouhodobém průměru slunečných. Počet hodin slunečního svitu se blíží ke třem tisícovkám ročně a zima tady prakticky neexistuje. V zimě tady totiž teploty jen málokdy spadnou pod dvacet stupňů. A zatímco my v březnu jen pomalu odkládáme zimní kabáty, tady už se na plážích objevují první otužilci.

Léto je dlouhé a poměrně dost horké. „I přes vysoké teploty je tady ale v létě fajn, od moře totiž fouká čerstvý vítr,“ rozptyluje obavy z vysokých teplot, které ne každému dělají dobře, delegát.

Více než tři sta slunečních dní, průzračné moře a kvalitní hotely – Costa de Almería má co nabídnout.Více než tři sta slunečních dní, průzračné moře a kvalitní hotely – Costa de Almería má co nabídnout. | FIRO-tour

Na pláž s Modrou vlajkou a do býčí arény

Jedním z největších letovisek oblasti je Roquetas de Mar. Původně malá rybářská vesnička se v posledním desetiletí proměnila v příjemné přímořské turistické středisko, kde je k dispozici vše, co turisté na dovolené obvykle vyžadují. Celkem nedávno tady vznikl vodní svět Mario Park a funguje tady i dráha pro motokáry, která je prý jednou z nejdelších motokárových drah ve Španělsku. Atmosféru pravého Španělska je pak možné nasát v místní „plaza de toros“, tedy v býčí aréně, kde se čas od času pořádá tradiční korida. I přes kritické hlasy ochránců zvířat a části španělské veřejnosti si stále drží punc masově navštěvované „atrakce“, a to hlavně turisty, kteří sem dorazí. Hlavními plážemi střediska jsou potom Los Bajos a Playa de Cerrillos. Obě obdržely ocenění od Evropské unie. Takzvaná modrá vlajka se pláži „propůjčuje“ za čistotu písku, zázemí i vody vždy na jeden rok. Po roce se kvalita místa znovu prověřuje. Mimochodem právě Španělsko se může pyšnit největším počtem takto oceněných pláží v Evropě.

Pláže jsou široké a velmi čisté. Ne náhodou se část z nich pyšní oceněním Modrá vlajka EU.Pláže jsou široké a velmi čisté. Ne náhodou se část z nich pyšní oceněním Modrá vlajka EU. | FIRO - tour

Za romantikou do Mojacar Pueblo

Živá letoviska na pobřeží Costa de Almería střídají ta, kde si spíš než celonoční divokou zábavu užijete klid a pohodu. Bílá vesnička Mojacar Pueblo v zalesněném svahu nad mořem i dnes dýchá atmosférou jinde dávno skončených časů. Úzké a klikaté uličky pak směrem dolů k pobřeží postupně vystřídá moderní hotelová zástavba nové čtvrti Mojacar Playa.

Tady už turisté narazí na bary, restaurace a noční podniky, nicméně ne v takové míře jako třeba v Roquetas. Letovisko El Toyo-Retamar si potom v posledních letech vydobylo pozici místa, kam vyrážejí ve velkém vyznavači aktivně strávené dovolené. K příležitosti 15. středozemních her tady vzniklo třeba moderní golfové hřiště. Nově postavené byly i multifunkční sportovní hala, tenisové kurty a zázemí pro další sporty. El Toyo je navíc branou do národního parku Cabogata.

Odpočiňte si na pláži, nebo se vydejte za poznáním. Andaluská města mají bohatou historii.Odpočiňte si na pláži, nebo se vydejte za poznáním. Andaluská města mají bohatou historii. | FIRO-tour

Kde se točí westerny?

Andaluská Taberna je jediná poušť v Evropě a zároveň místo, kde vznikaly slavné filmové westerny. Právě místní exteriéry si totiž vybrali hollywoodští filmaři pro vybudování iluze americké Divokého západu. Natáčel tady třeba i Clint Eastwood. Mimo to tu vznikly i bláznivé spaghetti westerny s dvojicí Terence Hill a Bud Spencer.

Dodnes ve vyprahlé krajině stojí celé westernové městečko, přeměněné na Texas Hollywood Park, kde turisty baví kovbojové na koních, drsný šerif nebo osazenstvo saloonu. Součástí komplexu je i malé muzeum s filmařským „nádobíčkem“.

Typická andaluská atmosféra plná slunce, odpolední siesty, široké pláže, kouzlo koridy, flamenca a místních žen rok co rok učarují statisícům turistů. A tak není divu, že Andalusie patří ke špičce evropských destinací pro dovolenou.

Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Španělsko

Moderní hotel, který nabízí široké spektrum služeb v hotelu, skvělá poloha, výborné služby all inclusive, možnost po náročném slunečném dni nechat si své tělo opečovávat v hotelových lázních.

Hotel v letovisku Roquetas de Mar, který vám nabízí vše ke strávení příjemné dovolené, pro všechny věkové skupiny. Možnost rezervace golfu na recepci hotelu.

Krásný hotelový komplex ze sítě hotelů Gardenhotels, skvělé služby all inclusive, výborná strava. Hotel se nachází blízko starobylé Almeríe, mezinárodního letiště a místní pláže jsou již součástí Národního Parku Cabo Gata, pohoří s krásnými zátokami, plážemi a výhledy.