7 zajímavostí o starších matkách

V kolika letech může mít žena dítě? Kolik roků má nejstarší rodička? Proč ženy rodí později?

1. Nejstarší matky v historii. Bible uvádí, že Abrahámova manželka Sára porodila syna Izáka v devadesáti letech. Ellen Ellisová z Walesu měla ve dvaaosmdesáti letech v roce 1776 třinácté dítě. Američanka Ruth Alice Kistlerová porodila v sedmapadesáti letech v roce 1956 a Italka Rosanna Dela ve třiašedesáti letech v roce 1994.

2. Nejstarší matky světa. Nejstarší prvorodičkou světa je sedmdesátiletá Radžo Déví z Indie, která po umělém oplodnění porodila v roce 2008 své první dítě. V témže roce se v Indii narodili po umělém oplodnění sedmdesátileté Omkari Panwar dvojčata, chlapec a děvče. Žena má už dvě dospělé dcery, chtěla ale dát svému muži syna.

3. Nejstarší matky Evropy. Rumunka Adriana Iliescu porodila v šestašedesáti letech v roce 2005 holčičku. V roce 2006 porodila dvojčata sedmašedesátiletá Španělka Carmen Bousadová. Ta letos zemřela na rakovinu. Nejstarší Češka, která porodila dítě pomocí darovaného vajíčka, měla šestapadesát let. Umělé oplodnění darovanými vajíčky stojí v Česku až 145 tisíc korun.

4. Česko má přísný řád pro umělé oplodnění. Do devětatřiceti let hradí umělé oplodnění ženě třikrát zdravotní pojišťovny, od osmačtyřiceti let tuto možnost Češky nemohou využívat, v USA je to od pětapadesáti let, některé státy tuto hranici nestanovují.

5. Rodičky stárnou. V roce 1995 rodily ženy v Olomouckém kraji průměrně ve dvaadvaceti letech, v roce 2007 v devětadvaceti letech.

6. Proč ženy rodí později? Buď si pořídí miminko pro radost, když jim děti odrostly, nebo začínají po rozvodu nový život s jiným mužem, či se věnovaly kariéře a mateřství odložily na později.

7. Potíže. U matek nad pětatřicet let je desetiprocentní riziko, že dítě bude mít vrozenou vadu.