Abrahamovi v MotoGP unikl titul pro nováčka roku

Casey Stoner

Casey Stoner Zdroj: ctk

Český motocyklový závodník Karel Abraham skončil ve své premiérové sezoně v kategorii MotoGP čtrnáctý se ziskem 64 bodů. V posledním závodě sezony, který se jel ve Valencii, skončil po pádu v posledním kole na osmém místě. Tím přišel o titul nováčka roku. Ten získal Brit Cal Crutchlow, jenž obsadil celkovou 12. pozici.

Velkou cenu Valencie ovládl už jistý mistr světa Casey Stoner z Austrálie. Po hromadném pádu v prvním kole dojelo do cíle jen 12 jezdců.

Abraham přišel pádem v posledním kole o největší úspěch v kariéře. Do té doby bojoval o čtvrté místo, nakonec dojel osmý. Jeho nejlepším výsledkem v premiérové sezoně v MotoGP zůstávají dvě sedmá místa.

Mistrem světa v kategorii Moto2 se stal Němec Stefan Bradl. Titul nakonec získal bez boje. Jeho soupeře Španěla Marka Márqueze nepustilo do závodu zranění, a tak se Bradl stal mistrem světa už před závodem. Ve čtvrtém kole upadl a závod nedokončil. Ve Valencii vyhrál poprvé v kariéře Ital Michele Pirro.

Poslední závod se konal v kubatuře do 125 ccm. Ta se od příští sezony přemění v kategorii Moto3. Ve Valencii si titul mistra světa vybojoval Španěl Nicolás Terol, který dojel druhý za krajanem Maverickem Vinalesem.

Závěrečný závod sezony se nevydařil Jakubu Kornfeilovi, který nedojel na bodované pozici. To se mu stalo poprvé po devíti závodech. V celkovém pořadí skončil 12. se ziskem 72 bodů.

Kornfeil oznámil, že i příští rok zůstane v týmu Ongetta a pojede novou kategorii Moto3. „Už jsem podepsal smlouvu,“ citovala ČTK českého závodníka.