Absolvent hudby nenašel práci - živí se odháněním ptáků z pole

strašák v poli

strašák v poli Zdroj: profimedia.cz

Mladý Brit, který nedávno na univerzitě dostudoval obor hudba a angličtina, se nechal zaměstnat jako strašák na poli. Hrou na různé nástroje v řepkovém poli plaší koroptve, informují britská média. Zatímco jeho kolegové ze studií si vydělávají na různých brigádách, vyrazili do světa, nebo hledají své místo ve světě práce, 22letý Jamie Fox svoji profesní dráhu zahájil na čtyřhektarovém poli u městečka Aylsham ve východoanglickém hrabství Norfolk.

Fox si do práce obléká svítivě oranžovou bundu a hraje na ukulele, akordeon a kravský zvonec, aby plodiny ochránil před neodbytnými koroptvemi, které si prý z tradičních strašáků nic nedělají. Chce pilovat své umění s nadějí, že se mu jednoho dne podaří najít práci hudebníka na plný úvazek.

Zatím se snaží našetřit peníze na cestu na Nový Zéland. Majitel pole mu vřele doporučil, aby si na pracoviště nosil i skládací stoličku a nějakou pěknou knihu. „Spoustu času můžu jen tak prosedět a číst si, ale jakmile se objeví koroptve, musím je vyplašit,“ přiblížil na BBC Fox, co má v popisu práce.

„Několik mých kamarádů, kteří mají náročnější, i když lépe placené zaměstnání, mi celkem závidí,“ přiznává profesionální strašák, který si týdně vydělá 250 liber.

Strašák dlouhodobé nezaměstnanosti

Zemědělec, kterému pole patří, si Jamieho chválí. „Vede si skvěle, rozdíl je opravdu vidět,“ tvrdí.