Air Force One: Od Boeingu po letadlo bratří Wrightů. Podívejte se na prezidentská letadla

Air Force One letící přes Mt. Rushmore

Air Force One letící přes Mt. Rushmore Zdroj: profimedia.cz

Letadlo Wright Flyer je prvním letadlem, který kdy použil americký prezident. Stalo se tak roku 1911, kdy se v něm proletěl Theodore Roosevelt
Letadlo Wright Flyer je prvním letadlem, který kdy použil americký prezident. Stalo se tak roku 1911, kdy se v něm proletěl Theodore Roosevelt
Letadlo Wright Flyer je prvním letadlem, který kdy použil americký prezident. Stalo se tak roku 1911, kdy se v něm proletěl Theodore Roosevelt
Boeing 707, na kterém dne 22. listopadu 1963 na palubě tohoto letadla složil Lyndon B. Johnson přísahu prezidenta Spojených států amerických po smrtícím atentátu na Johna Fitzgeralda Kennedyho
Boeing 707, který americká vláda koupila roku 1962
15
Fotogalerie

Dostalo se do akčních filmů, seriálů i do dokumentů. Ve Spojených státech je jen málo stejně důležitých letadel jako to, které slouží úřadujícímu prezidentovi země. Jeho název zní Air Force One.

První zmínka o spojení letadla a osoby amerického prezidenta pochází z roku 1911. Tehdy se bývalý prezident Spojených států Theodore Roosevelt proletěl ve stroji Wright Flyer, který sestavili letečtí průkopníci bratři Wrightové. Roosevelt svůj let uskutečnil na tehdejší vzletové dráze pro horkovzdušné balony Kinloch Field u St. Louis.

Historicky prvním letadlem, které bylo vyrobeno speciálně pro potřeby amerického prezidenta, se roku 1933 stal stroj Douglas Dolphin. Sloužit měl Franklinu Rooseveltovi, ale není známo, zda jej někdy využil. Letadlo pojalo až čtyři cestující a mělo i prostor pro spaní. Během druhé světové války létal Roosevelt strojem Boeing 314, který proslul pod názvem Dixie Clipper, a také Douglasem VC-54C pojmenovaným Sacred Cow.

Název a volací znak Air Force One pro prezidentské letadlo byly zavedeny v roce 1953. Stalo se tak po incidentu, kdy se ve stejné letové oblasti shodou okolností objevila dvě letadla se stejným označením, a to Air Force 8610 a linkový let aerolinek Eastern Airlines č. 8610. Jedno přitom mělo na palubě amerického prezidenta.

Pro potřeby Air Force One bylo v roce 1962 pořízeno první proudové letadlo Boeing 707 s vojenským označením VC-137 Stratoliner. Na palubě tohoto letadla složil 22. listopadu 1963 prezidentskou přísahu viceprezident Lyndon B. Johnson v souvislosti se smrtí prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Je to jediná taková přísaha složená na palubě letadla. 

Americkým prezidentům v posledních letech sloužily letouny Boeing 747-200B s označeními 28000 a 29000 a vojenským označením VC-25A. Na jejich palubu se vešlo více než sedmdesát pasažérů, kteří měli k dispozici kompletně vybavené technologické centrum s komunikačními systémy, tiskárnami či s počítači. Letadlo mělo dolet 12 600 kilometrů a mohlo doplňovat palivo za letu. Každý z letounů vyšel na zhruba 325 milionů dolarů. Od roku 2015 mají prezidenti k dispozici modernější verzi Boeing 747-8.