Akce s Rodinnými pasy skončila dřív, než začala

Vytrvalý déšť donutil opustit Šiklův mlýn tisíce lidí. Většina přijela až z Brna.

Tmavé mraky ani ne příliš optimistická předpověď počasí neodradila stovky rodin s dětmi navštívit Šiklův mlýn ve Zvoli pod Pernštejnem, kde se v sobotu konal den s Rodinnými pasy. Zhruba deset tisíc lidí se však zábavného odpoledne nedočkalo. Akci narušil vytrvalý déšť.

„Vůbec poprvé se nám podařilo obsadit celý areál. Je škoda, že počasí dnu pro rodiny nepřálo,“ smutnil jihomoravský radní pro sociální věci a rodinu Jiří Altman. Líto mu bylo především dětí, které se těšily na kovboje, koně, střílení z koltů zavěšených proklatě nízko a mnoho soutěží.

Smutné tváře dětí by podle organizátorů dne s Rodinnými pasy mohla rozzářit „speciální“ nabídka. Všichni, kteří do Šiklova mlýna přijeli, mohou areál navštívit znovu.

„Na představení, která se kvůli počasí nehrála, bude platit zvláštní vstupenka. Lidé tedy mohou přijet kterýkoliv jiný den a návštěvu Šiklova mlýna si užít znovu,“ upozornil Stanislav Skoumal z agentury Sun Drive, která je koordinátorem projektu Rodinných pasů.

Kartičky s nápisem Rodinný pas vznikly na popud radních Jihomoravského kraje. Ročně stojí krajský rozpočet deset milionů korun. Ani v době globální krize se částka snižovat nebude. V současnosti je na jihu Moravy přes dvacet tisíc rodin, které Rodinný pas vlastní.

Za dobu fungování projektu se do něj zapojily další kraje. Letos už jich je sedm. Jihomoravský, Vysočina, Pardubický, Olomoucký, Zlínský, Ústecký a Královéhradecký.