Akcie AMD výrazně posilují díky nové řadě procesorů

AMD

AMD

AMD
2
Fotogalerie

Jeden z největších výrobců procesorů na světě, společnost Advanced Micro Devices (AMD), zažívá od počátku minulého roku značný akciový růst - hodnota společnosti se za tak krátké období více než zpětinásobila.

A v posledních dnech přidala desítky procent, jen v samotném pondělí rostly akcie o jedenáct procent. Důvodem k tomuto prudkému akciovému růstu byl podle analytiků článek v amerických finančních novinách Barron’s s názvem „Obroda AMD je realitou“.

Nejen autor samotného textu, ale také mnozí investoři sázejí na to, že AMD zažije úspěch s novou řadou procesorů Ryzen. Ty by měly být představeny oficiálně už za měsíc na vývojářské konferenci GDC 2017 (Game Developers Conference). Tyto procesory by také měly společnosti pomoci expandovat v prudce rostoucím segmentu serverů, kde byl AMD v minulosti zcela vytlačen konkurencí.

„Pokud nabídnou dostatečný výkon a dobrý poměr výkonu a spotřeby, mohou být velmi dobrou konkurencí pro Intel. AMD bude ale muset nastavit i správné ceny za celkovou platformu,“ uvádí šéfredaktor serveru Connect.cz Karel Javůrek. Očekávání jsou podle technologických expertů velká.

Procesory mají mít obdobný výkon jako konkurence od Intelu, spotřeba má být ale nižší. „Pokud budou procesory konkurenceschopné třeba jen v nižším a středním segmentu trhu, bude to znamenat úspěch, aniž by bylo potřeba překonat maximální výkon, který nabízejí procesory od Intelu v hi-endu,“ dodává Javůrek.

Akcie AMDAkcie AMD|E15

AMD se v roce 2016 také podařilo snížit čistou ztrátu ze 419 milionů dolarů v roce 2015 na 117 milionů dolarů. Investovat do AMD ale v současnosti nemusí být vzhledem k enormnímu růstu hodnoty společnosti rozumné.

„Přestože AMD měl impozantní rok 2016, jsme přesvědčeni, že hodnota společnosti byla nyní nastavena velmi vysoko a AMD nemá žádný prostor pro zbytečné chyby,“ varovala analytička Loop Capital Markets Betsy Van Hees.


Vše o AMD čtěte zde >>>