AMD uzavírá partnerství a hodnota akcií vzrostla o polovinu

AMD

AMD

** AMD zveřejnilo nečekaně dobré finanční výsledky ** Uzavírá partnerství s čínskou společností a licencuje vlastní technologii ** Za jediný den cena akcií AMD vystřelila o polovinu

Zatímco Intelu se v posledních letech poměrně dařilo posilovat vlastní pozici a útok začal pociťovat pouze z oblasti levných a úsporných čipů ARM, AMD coby druhý velikán výroby křemíkových čipů se musel potýkat s konkurencí v mnoha oblastech.

Protože AMD nevlastní žádné továrny na výrobu čipů a stará se tak pouze o vlastní design, je omezené pokročilostí výroby společností jako TSMC a dalších. To se projevilo ve zpomalení představení nových procesorů na trh a náskoku Intelu v oblasti poměru výkonu a spotřeby. Tento trend se dotkl nejen mobilních nebo desktopových procesorů, ale i těch serverových.

Druhou velkou konkurencí pro AMD je Nvidia, která s AMD soupeří v oblasti grafických čipů, které se ale začínají hojně používat i pro univerzální výpočty ve spojení se strojovým učením a hlubokými neuronovými sítěmi. V tomto směru vyvíjí Nvidia velmi silný tlak a zatím to vypadá, že minimálně z pohledu podpory a softwaru má Nvidia velký náskok.

Finanční výsledky ukazují světlejší budoucnost

Na konci minulého týdne ale AMD zveřejnilo čerstvé finanční výsledky, které vzbudily nadšení většiny investorů, kteří už od AMD moc dobrých zpráv nečekali. Během prvního čtvrtletí tohoto roku AMD dosáhlo na obrat 832 milionů dolarů s čistou ztrátou 109 milionů dolarů.

I když se jedná o menší příjem než ve stejném období v minulém roce (1,03 miliardy dolarů), podařilo se výrazně snížit čistou ztrátu, která byla před rokem 180 milionů dolarů.

Jako hlavní důvod snížení příjmů uvádí AMD prodeje specializovaných čipů a také mobilních čipů pro notebooky. S propady v oblasti prodejů klasických čipů pro desktop i mobilní zařízení se potýká celý segment a doplácí na to i Intel, který nedávno oznámil, že bude propouštět kolem 12 000 lidí po celém světě.

AMD se podařilo mírně zvýšit marži o dvě procenta na 32 % hlavně díky zaměření na podnikový segment a větší nabídku produktů pro firemní nasazení.

Pro druhé čtvrtletí tohoto roku navíc AMD očekává, že příjem opět vzroste o přibližně 15 %, což je také určitě jeden z důvodů, proč ceny akcií tak rychle vystřelily na takovou úroveň. Důvodů je ale ještě více.

AMD uzavírá partnerství pro vývoj čínských serverů

AMD také oznámilo partnerství (Joint Venture) s investiční společností THATIC (Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Company), jehož cílem je vytvořit nový serverový SoC (System on Chip) s instrukční sadou x86, který bude zacílený pro čínský serverový trh.

Dohoda na spolupráci a vývoji by měla AMD přinést 293 milionů dolarů a další licenční poplatky, které budou souviset s budoucí podporou, rozvojem a výrobou.

Důvodem tohoto kroku může být zabezpečení a tlak Číny na vlastní řešení čipů, které má více pod kontrolou. Čína si určitě stále chce držet pozici národu, který má k dispozici nejvýkonnější superpočítač na světě a také si dle mnoha oznámení uvědomuje nutnost přechodu na nové technologie. Manuální práce a levnou pracovní sílu totiž nahradí roboti a Čína by tak ztratila hlavní výhodu, proč je pro společnosti z celého světa preferovaná při výrobě.

Lze tak čekat, že investice do modernizace, serverů a infrastruktury začnou být čím dál znatelnější. A to je velký prostor pro AMD a bližší spolupráci a partnerství i s dalšími společnostmi.

Virtuální realita i nové konzole a čipy

AMD teď chystá spoustu novinek, které by měly rozbouřit současné klidné vody v mnoha oblastech. Díky nástupu desktopové virtuální reality, se očekává větší poptávka po moderních grafických kartách s vysokým výkonem a optimalizací pro VR.

Pro tento segment AMD vyvíjí technologie jako LiquidVR a další generace grafických čipů Polaris 10 a 11, které nabídnou dvakrát lepší efektivitu výkonu a spotřeby.

Pokud jde o specializované hybridní čipy, stále se čeká na Zen, ale také se předpokládá aktualizovaná generace herních konzolí PlayStation 4 a pravděpodobně i Xbox One. Obě konzole používají hlavní čip od AMD, který kombinuje procesorová i grafická jádra.

U PlayStationu 4 už Sony brzy uvede systém pro virtuální realitu a dle očekávání bude potřeba zvýšený výkon. Protože čipy u těchto konzolí používají instrukční sadu x86 a grafiku od AMD, nelze moc předpokládat přechod k jiné variantě typu Intel a Nvidia nebo dokonce něco jiného. Vývojáři by totiž narazili na problém se zpětnou kompatibilitou, což by se určitě nelíbilo hráčům.

Prostoru pro byznysový rozvoj AMD je tak dostatek, takže uvidíme, jaká bude realita a zda nenastanou problémy související například s konkurencí v oblasti mobilních čipů ARM a výrobců mobilních grafik, stejně tak přechod na streamování hraní z cloudu a podobné revoluce, které mohou zcela převrátit trh.