Akcie Twitteru pokračují v propadu, klesly nejníže od jeho vstupu na burzu

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku Zdroj: Twitter (Jasper Sanidad)

Akcie Twitteru včera uzavřely obchodování se ztrátou 4,16 procenta, a klesly tak nejníže za dva roky od vstupu na burzu. Dostaly se až na cenu 23,29 dolaru za akcii. Od říjnového nástupu nového šéfa Jacka Dorseyho ztratila firma 17 procent své hodnoty.

Investory podle dosavadního vývoje akcií výrazněji nepřesvědčil ani testování nového systému Twitteru pro zobrazování reklamy uživatelům, kteří k ní nejsou přihlášení.

Měsíčně by díky němu mohla oslovit reklamou o půl miliardy lidí více než doposud. Cena akcií společnosti Twitter po této zprávě z minulého týdne krátkodobě stoupla až o 7,5 procenta, poté však pokračovala v propadu.

V současnosti Twitter zaměřuje reklamu pouze na přihlášené uživatele, což představuje zhruba 320 milionů lidí měsíčně. Sdělení zveřejňovaná na Twitteru však každý měsíc čte také 500 milionů lidí, kteří na této síti nemají účet, nebo k němu nejsou přihlášení.

Firma se navíc stále nachází v červených číslech, byť se jí ve třetím čtvrtletí podařilo snížit čistou ztrátu na 131,7 milionu dolarů (3,2 miliardy korun) z loňských srovnatelných 175,5 milionu dolarů. Příjmy pak prudce vzrostly o 57,6 procenta na 569,2 milionu dolarů, což bylo více, než čekali analytici.

Firma však tehdy uvedla, že ve čtvrtém čtvrtletí čeká příjmy v rozmezí 695 milionů až 710 milionů dolarů. Zklamala tak analytiky, kteří v anketě agentury Reuters očekávají v průměru příjmy až 739,7 milionů.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím mohou přihlášení uživatelé sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Předloni firma vstoupila na newyorskou akciovou burzu. Twitter se nyní snaží reagovat na zpomalení růstu počtu uživatelů.