Akcie Twitteru vyskočily o pětinu. Blíží se nabídka na převzetí?

twitter

twitter Zdroj: ctk

Americká společnost Twitter by už brzy mohla dostat oficiální nabídku na převzetí, zájem o ni projevilo několik velkých technologických podniků. S odvoláním na své zdroje to dnes uvedl server finanční televize CNBC. Akcie Twitteru po zprávě výrazně vzrostly, pozdě odpoledne přidávaly více než 20 procent.

Mezi potenciální zájemce patří Google či technologická společnost Salesforce. Podle jednoho ze zdrojů nabírají jednání na intenzitě a mohla by ještě do konce roku vyústit v dohodu o převzetí. Vedení Twitteru by prý dohody rádo dosáhlo.

Zdroj agentury Reuters potvrdil, že Twitter začal s několika technologickými společnostmi jednat o svém převzetí. Tržní hodnota podniku se teď pohybuje kolem 16 miliard dolarů (385 miliard Kč), dříve dosahovala až 40 miliard USD.

Jeden z analytiků společnosti Morningstar uvedl, že nejvhodnějším uchazečem o převzetí Twitteru by byla společnost Google. Té se navzdory několika pokusům zatím nepodařilo výrazněji proniknout do oblasti sociálních médií.

Morningstar odhaduje, že cena za převzetí Twitteru by mohla činit 22 dolarů za akcii. Během dnešního obchodování se akcie Twitteru vyšplhaly až na 22,89 dolaru a přidávaly kolem 23 procent.

Twitter poskytuje bezplatnou službu, jejímž prostřednictvím uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy. Firma se nyní potýká s intenzivnější konkurencí ze strany rychle rostoucích rivalů, jako jsou služby Snapchat a Instagram.

Tržby Twitteru se ve druhém čtvrtletí zvýšily o 20 procent na 602 milionů dolarů (14,5 miliardy Kč), a zaznamenaly tak nejslabší nárůst od vstupu firmy na burzu před téměř třemi lety. Počet aktivních uživatelů Twitteru se nyní pohybuje kolem 300 milionů a zvyšuje se jen pomalu.