Alfarezidence nabídne lidský rozměr bydlení

Pražský Žižkov se v posledních letech stává velmi dobrou adresou pro nové rezidenční projekty. Jedním z nich je i projekt společnosti Metrostav Development Rezidenční park Na Vackově, který se od těch ostatních chce odlišit zcela jinou kvalitou bydlení.

Na počátku března byla dokončena hrubá stavba první etapy poměrně rozsáhlého projektu – alfarezidence. Základní myšlenkou celého projektu je vytvořit moderní obytný soubor inspirovaný modelem zahradního města propojeného s velkorysým městským parkem v sousedství, situovaným nedaleko centra metropole. Alfarezidence nabídne atraktivní nízkopodlažní zástavbu zejména pro rodinné bydlení. Návrh pochází z dílny ateliéru Jiran Kohout architekti, kteří zde kombinují tradiční i moderní hodnoty bydlení, zaměřené na funkčnost a praktičnost. Celkem zde vyroste 124 bytů ve třech velikostních typech v dispozičních uspořádáních 2+kk až 4+kk od 46 do 120 metrů čtverečních. Samozřejmostí je kvalitní architektura a prvotřídní zpracování. Rozhodně zaujme například dřevěná fasáda, směřující do polosoukromých obytných dvorů, která napomáhá pocitu rodinné pohody.

#####Přidanou hodnotou je kvalita bydlení

To, čím se projekt alfarezidence liší od podobných projektů, spočívá ve zcela jiném uspořádání prostoru pro život, než je běžné jinde. alfarezidence totiž preferuje kvalitu před kvantitou. Každý z 11 domů má maximálně čtyři patra po třech až čtyřech bytech. Vždy tři nebo čtyři domy jsou soustředěny kolem uzavřeného dvora a vytvářejí takzvaná hnízda. Jedno hnízdo bude sloužit zhruba pro sto obyvatel. „To je počet lidí, kteří jsou schopni se domluvit bez delegáta, jsou schopni si pamatovat svá jména. Je to maximální počet lidí, který má ještě přirozený sociální potenciál pro vytváření sousedských vztahů,“ říká jeden z autorů projektu architekt Michal Kohout. Architektonický koncept poskytuje svým obyvatelům dostatek soukromí, je však postaven i na sociálním kontaktu. Nejen pro rodiny s dětmi je dobré žít v prostředí, kde jsou vaši sousedi vašimi známými a nikoli jen anonymními tvářemi.

#####Klubovny poskytnou místo pro setkání

Každé hnízdo disponuje polosoukromými prostory, které tvoří obytný dvůr se zahradní úpravou a společenskou místností – klubovnou, kde se mohou obyvatelé daného hnízda potkávat a pořádat různé akce. „Mohou si tady hrát malé děti, ty větší zde mohou společně dělat úkoly,“ pokračuje druhý autor projektu architekt David Tichý. Podle jeho slov je ale základní myšlenkou projektu také to, že podobné setkávání musí být zcela přirozené, nikdo se nesmí k ničemu nutit. Developer projektu, společnost Metrostav Development, plánuje podpořit rozvoj sousedských vztahů uspořádáním několika akcí typu kolaudační párty a podobně.

Ještě během jarních měsíců bude také dokončeno jedno kompletní hnízdo, aby si zájemci o koupi nového bytu mohli lépe představit, jak by se jim v tomto projektu žilo. Pro své budoucí klienty připravuje Metrostav Development i další bonusy typu výhodného financování či nabídky práce interiérového studia, které poradí se zařízením bytu. „Život v alfarezidenci nekončí nastěhováním do bytu, naší snahou je dát rezidentům příležitost koupit si nejen byt, ale i svůj nový domov, ve kterém je radost žít,“ dodává marketing a PR manažerka developerské společnosti Martina Huclová.