Alibaba chystá vlastní banku. Má pomáhat menším firmám

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na čínském bankovním trhu roste nová konkurence. Internetová společnost Alibaba se rozhodla prostřednictvím své společnosti Ant Financial Services spustit online banku nazvanou MYbank. Projekt odstartuje v červnu. Už od ledna funguje v zemi banka WeBank, kterou vlastní konkurenční technologický obr Tencent.

MyBank má podle plánů poskytovat široké spektrum finančních služeb - bankovní služby, půjčky, pojištění i platební systémy. Společnost chce svým projektem cílit především na malé a střední čínské firmy, kterým tradiční banky neposkytují dostatek financí k dalšímu rozvoji.

Alibaba ovšem není první „technologická“ firma, která se vstoupila do finančního sektoru. Internetový kolos miliardáře Jacka Ma pouze reaguje na svého rivala Tencent, mimo jiné vlastníka populární sociální aplikace WeChat. Tencent Holdings v lednu 2015 spustil pilotní projekt s vlastní online finanční instituci pod značkou WeBank. Firmy, které spolu bojují o dominantní postavení na čínském internetu, tak otevírají novou frontu, poznamenal web qz.com.

Zatímco MYBank bude podporovat vklady menší než 200 tisíc juanů (32 300 dolarů) a nabízet půjčky až do pěti milionů juanů (800 tisíc dolarů), WeBank od Tencentu se chce více zaměřit na jednotlivce s nabídkou půjček do milionu juanů (160 tisíc dolarů).

Podpora služeb a spotřeby

Vstup Alibaby a Tencentu do světa bankovnictví je důkazem, že čínský finanční sektor se pomalu otevírá i netradičním podnikatelským subjektům. Vláda věří, že tím pomůže podpořit zpomalující ekonomiku. Soukromé finanční instituce mají podle očekávání nastartovat především domácí spotřebu a sektor služeb.

Úřady zatím udělily potřebnou licenci šesti privátním bankám, mezi nimi Tencentu a Alibabě. V blízké budoucnosti by se měl počet licencí rozšířit na deset.

Portál Alibaba prodal v roce 2013 více než Amazon a eBay dohromady
- Portál Alibaba založil ve svém bytě v roce 1999 bývalý učitel angličtiny Jack Ma (50), který je nyní s odhadovaným majetkem téměř 22 miliard dolarů nejbohatším Číňanem.
- Skupina Alibaba se zaměřuje na elektronický obchod, takzvaný e-commercepatří mezi 20 nejnavštěvovanějších stránek světa. Přes Tmall nabízejí své výrobky čínské podniky zákazníkům nejen v Číně.
- Portál Alibaba.com se specializuje na takzvané B2B (business-to-business) transakce, ve kterých si zboží vyměňují podniky a další subjekty, které nakupují ve velkém.
- V Číně se Alibaba na celkových tržbách z internetového prodeje podílí 80 procenty.
- Celková hodnota zboží, které se prodalo na platformách Alibaby, byla v roce 2013 vyšší než hodnota zboží prodaného dvěma velkými internetovými prodejci Amazon a eBay dohromady.
- Většinu Alibaby vlastní čtyři akcionáři: japonská společnost SoftBank, americká Yahoo, která má v Alibabě nyní podíl zhruba 23 procent, bývalý generální ředitel a spoluzakladatel Alibaby Jack Ma a další spoluzakladatel Joseph Tsai.
- Firma původně zaměstnávala 18 lidí, nyní jich zaměstnává asi 22 tisíc.
- Alibaba sídlí v Chang-čou ve východní části Číny, kde se narodil zakladatel firmy Ma.
- V červnu 2014 také Alibaba zahájila provoz svého prvního prodejního webu ve Spojených státech s názvem 11Main.com.