Alibaba ohlásila největší fúzi v dějinách čínského internetu

Jack Ma

Jack Ma Zdroj: alibaba.com

Největší čínský internetový obchod Alibaba Group převezme všechny zbývající akcie společnosti UCWeb, která provozuje internetový prohlížeč pro mobilní telefony. Firma hodnotu transakce neuvedla, sdělila pouze, že převzetí zbývající části podniku bude největší fúzí v dějinách čínského internetu. Alibaba už v UCWeb drží zhruba dvoutřetinový podíl.

Alibaba se snaží posílit své aktivity na poli chytrých telefonů a dalších mobilních zařízení v Číně, což podle agentury Reuters jen svědčí o tom, že Alibaba chce transakce přesunout více na mobilní telefony. Čína je největším světovým trhem se smartphony, v transakcích přes mobilní telefony se tam ale mnohem víc prosazuje domácí rival Tencent Holdings a jeho služba pro zasílání mobilních zpráv WeChat. Vedení Alibaby o této situaci hovoří jako o monopolu.

Alibaba a UCWeb vytvoří skupinu UCWeb Mobile Business Group, která bude mít podle agentury Reuters na starosti internetové vyhledávače a průzkumníky, platformu pro hry na mobilních zařízeních, distribuci mobilních aplikací a další služby.

Alibaba uvedla, že její nejnovější obchod bude větší transakcí, než byla loňská akvizice největšího čínského internetového portálu Baidu. Ten investoval 1,9 miliardy dolarů (38,5 miliardy korun) do obchodu s aplikacemi 91 Wireless. Hodnota avizované transakce, tedy převzetí zhruba třetiny UCWeb, by tak podle propočtů Reuters činila přes 630 milionů dolarů (skoro 12,8 miliardy korun).

Alibaba se zároveň připravuje na primární emisi akcií na newyorské burze. Očekává se, že půjde o jednu z největších primárních nabídek v technologickém sektoru. Alibaba před napjatě očekávaným debutem na Wall Street pokračuje v investicích, za posledních půlroku celkově investovala zhruba 4,8 miliardy dolarů (více než 97 miliard korun). Mimo jiné koupí poloviční podíl v nejúspěšnějším čínském fotbalovém klubu Kuang-čou Evergrande.