All SKA pone´s chystají druhé album

Hrají a zpívají už šest let. Jejich písně znějí na pódiích v celé České republice, ale i u sousedů v Polsku a na Slovensku.

Bernard Baláž, Marian Pawlas, Luděk Mrižo, Tomáš Kijonka, Danek Huňař, Marek Kaleta a Tomáš Dzida – sedm členů karvinské kapely s názvem All SKA pone´s, kteří před několika málo dny roztančili publikum i na letošním ročníku festivalu Dokořán.
Před šesti lety obohatili kluci z Karvinska místní hudební scénu o novou kapelu. Kdo z názvu soudí, že si na jejich koncertu poslechne čisté ska, mýlí se. „Název pro nás určitě není zavazující, co se stylu týče. Dnes vkládáme do hudby například prvky folkloru, jazzu nebo i punku,“ vysvětluje zpěvák Bernard.

Připravuje se druhé album

Kapela má na svém kontě zatím jedno vydané album s názvem Dobrá třetí bota, které vyšlo v roce 2005. „Cédéčko jsme si vydali na vlastní náklady s přispěním města. S náhrávkou ale spokojeni nejsme. Nahrávalo se tehdy v Třinci a vydavatel to jaksi technicky nezvládl, necítil hudbu,“ říká baskytarista Luděk. Od připravovaného druhého alba už čekají víc. Vyjít by podle plánu mělo už do konce letošního roku. Opět bude vydané na vlastní náklady členů, za přispění Karviné, kde se také bude tentokrát nahrávat. „Po vydání prvního alba jsme si řekli, že už žádné nevydáme a budeme zveřejňovat skladby na internetu. Nakonec jsme se ale shodli, že cédé je cédé. Na tom novém bude určitě znatelný postup jak v hudbě tak v textech, které si často přebíráme od legendárních básníků od romantismu po anarchii. Jsou velmi různorodé. Samozřejmě skládáme i texty vlastní. Ty píše náš klávesák Kijon a někdy naše kamarádka Janinka z Vrchlabí, “ informují Luděk s Bernardem. Přestože jsou All SKA pone´s kapelou karvinskou, neplatí, že zde hrají nejvíce, spíš naopak. „Nechceme hrát pořád na stejném místě. Vystupujeme po celé republice, ale i na Slovensku a v Polsku. Paradoxně jsme více příležitostí měli v začátcích, teď už si tak trochu z nabídek vybíráme. Honorář pro nás není všechno,“ pokračuje Bernard.
Právě peníze ale při provozu kapely chybí. „Na to, abych si mohl koupit nový nástroj čekám už hodně dlouho,“ postěžoval si Luděk. Peníze, které kapela dostane na vystoupeních stačí většinou jen na cestu a nájem za zkušebnu.

Na Dokořánu se kapele líbilo

V internetovém hlasování si návštěvníci festivalu Dokořán sami určili, které z místních kapel chtějí na pódiu vidět. To, že jsou v Karviné AllSKApone´s více než oblíbení potvrdil fakt, že ve výběru nechyběli. Show na jevišti roztančila desítky fandů pod ním. I muzikanti si večer pochvalovali. „Každý rok je Dokořán dobře zvládnutý, letos nám dokonce přálo i počasí. Atmosféra tu letos byla super,“ popisuje baskytarista Luděk.