Alphabetu roboti od Boston Dynamics zisk nepřinesou, firmu raději prodává

Robot Atlas z dílny společnosti Boston Dynamics, která patří Alphabetu.

Robot Atlas z dílny společnosti Boston Dynamics, která patří Alphabetu. Zdroj: Repro 9to5google.com

Americká společnost Alphabet nabízí k prodeji firmu Boston Dynamics, která vyvíjí roboty a která je součástí její divize robotiky. S odvoláním na nejmenované zdroje o tom informovala agentura Bloomberg. Boston Dynamics coby samostatná firma v minulosti vyvinula údajně nejrychleji běžícího robota na světě či výzkumné roboty pro americkou armádu.

Firmu Boston Dynamics před více než dvěma lety koupila společnost Google. Ta je nyní součástí skupiny Alphabet. Podle zdrojů Bloombergu nyní Alphabet dospěl k závěru, že Boston Dynamics v nejbližších letech pravděpodobně nevytvoří nic, co by se dalo zpeněžit, a proto nabídl vývojáře k prodeji.

Mezi možnými uchazeči by mohla být společnost Amazon, která vyrábí roboty pro svá logistická centra, či Toyota Research Institute, což je divize japonského koncernu Toyota Motor pro vývoj a výzkum.

Společnost Boston Dynamics vytvořila mimo jiné robota RiSE, který dokáže šplhat po svislých plochách jako jsou zdi, stromy nebo ploty. Google ho koupil na konci roku 2013.

Podnik tehdy provedl řadu akvizic v oblasti robotiky a představil vlastní robotický projekt, který vedl Andy Rubin, tvůrce operačního systému Android. Rubin ale v dalším roce firmu opustil a projekt robotiky pak začaly trápit potíže.