Alza.cz se zaměří na herní nadšence, chystá pronájmy „našlápnutých“ počítačů

Hráčská komunita má teď na výběr: buď výkonný systém vlastnit s vědomím, že zastarává, nebo si pronajímat to momentálně nejlepší.

Hráčská komunita má teď na výběr: buď výkonný systém vlastnit s vědomím, že zastarává, nebo si pronajímat to momentálně nejlepší. Zdroj: Profimedia.cz

Jeden z největších českých internetových prodejců Alza.cz se po zkušenostech s pronájmem luxusních mobilních telefonů zaměřil na další náročnou klientelu na trhu: počítačové hráče.

Nový projekt Alzy.cz nabízí měsíční pronájem herních počítačových sestav za 990 až 2190 korun. Po dvou letech jim sestavu slibuje vyměnit za novou s komponenty, které budou zvládat aktuální hry a aplikace. „Se službou Upgrade mobilu jsme natolik spokojeni, že nás to inspirovalo k zamyšlení, jaké další segmenty zákazníkovi nabídnout.

O herní počítačové sestavy od Alzy je takový zájem, že se řešení doslova nabízelo,“ uvedl ředitel péče o zákazníky Martin Lakomý. Mnozí zákazníci si podle Alzy budou chtít naplno užít všech zážitků virtuální reality, pro něž potřebují výkonné počítačové sestavy. Podle Lakomého jsou navíc v Česku hráči-zákazníci, kteří nepotřebují zboží za každou cenu vlastnit, ale vždy požadují vysokou kvalitu. Konkurence Alzy s tím však nesouhlasí. „Zastáváme názor, že je pro hráče daleko zajímavější PC sestavu vlastnit,“ míní Martin Rippl z CZC.cz s tím, že jeho obchod podobný krok nezvažuje.

„Alza.cz může svojí nabídkou výrazně rozhýbat trh s herními počítači, který za poslední roky spíše stagnuje a zuby nehty si drží svůj tržní podíl. Mladí začínající hráči získají možnost vstoupit mezi elitu za přijatelnějších podmínek,“ zhodnotil nabídku Radek Šalomon, IT expert společnosti Balao, která na českém trhu působí v oblasti distribuce a pronájmu počítačových systémů a elektroniky firemním zákazníkům.

Otázkou zůstává, jak bude hráčská komunita reagovat. Například v diskuzi pod novou nabídkou Alzy na Facebooku vyjadřovala většina komentujících spíše rozhořčení nad cenovým nastavením služby. Často také padaly názory, že se zákazníkovi více vyplatí sestavit si stejně výkonný počítačový systém z jednotlivých komponent vlastními silami. Podstatná je v tomto případě skutečnost, že majitel takového zařízení je může zpeněžit, kdykoli se mu to zlíbí.

„Zajímavý může být pro některé zákazníky nákup takto použitého počítače za dva roky poté, co bude vrácen,“ upozornil Šalomon. Alza tak podle něho dál využívá současného trendu, který směřuje k flexibilnějším řešením vlastnictví různých zařízení, než je jednorázový nákup.