Amatéři z temných koutů dostali křídla, říká Filip

V čele společnosti Kultura města Mladá Boleslav, jež vydala kalendář s fotografiemi obyvatel, stojí Pavel Filip. Byl v porotě, která snímky hodnotila.

Došlo tři sta fotografií, jak jste vybírali nejlepší?
Vytvořili jsme komisi, kde byl architekt, malíř či naše galeristky. Petra Kaplanová, která s nápadem udělat kalendář přišla, fotografie číslovala a posílala porotě. Ta je hodnotila jedním až třemi body. Někdy byly výsledky těsné. Bylo krásné se v porotě hádat.

Soutěž byla otevřená pro amatéry i profesionály. V kalendáři jsou nakonec zastoupeni spíše ti první.
Myslím, že se žádný profesionál nepřihlásil. Nevím, zda si mysleli, že by byli zneuctěni vedle amatérů, nebo zda se obávali, že zvolíme cestu kýče. Zúčastnilo se nakonec víc než sedmdesát autorů. Těžko říct, je-li to hodně či málo, ale ohromně si cením toho, že se nám podařilo amatéry vytáhnout z temných zákoutí a dát jim trochu křídla.

Příští rok soutěž zopakujete?
Již jsme vyhlásili témata. Některými jsou opět významné akce v Boleslavi. Kalendář prodáváme v knihkupectví i trafikách, díky veletrhům cestovního ruchu se dostanou do zahraničí. Škoda Auto slíbila, že si ho odebere jako dárek pro zaměstnance. Kalendář může být inspirací pro další autory v novém roce.