Amazon chystá spuštění vlastní velké platformy se streamovanou hudbou

Pokud se řekne streamovaná hudba, jako první se většině uživatelů nejspíše vybaví Spotify, případně Apple Music nebo Google Play Music. Amazon do této doby poskytoval pouze Prime Music s velmi omezeným katalogem hudby zdarma. To se ale brzy změní.

Už v roce 2014 představil Amazon v rámci předplatného Prime i službu Prime Music, která obsahuje přibližně jeden milion skladeb zcela zdarma. Při srovnání s databází Apple Music nebo Google Play Music jde ale skutečně jen o velmi omezený výběr, na což si stěžovali uživatelů například i zařízení Echo. Pokud totiž oslovili chytrou asistentku „Alexu“ ať přehraje jejich oblíbenou písničku, většinou pohořeli, protože ji Alexa neznala.

Apple Music se chlubí databází kolem 37 milionů skladeb, Google Play jich má 35 milionů a Spotify pak přibližně 30 milionů skladeb. Celkem 40 miliony skladeb se chlubí Deezer, Tidal nebo Groove Music.

Dle informací webu Reuters se ale po dlouhém čekání pustí do boje Amazon i na tomto poli a brzy oznámí vlastní samostatnou a velkou streamovací platformu pro hudbu, která bude stát 9,99 dolarů měsíčně. Amazon tak nastaví cenu velmi podobně jako konkurence v podobě Applu nebo Googlu.

Amazon prý v těchto chvílích dokončuje licenční smlouvy s největšími vydavateli, přičemž spuštění se očekává během léta. „Amazon Music“ tak doplní novou streamovací platformu Amazon Video, která byla představená v dubnu a je určená jak pro filmy, tak i seriály. Amazon počítá i s natáčením vlastních seriálů, podobně jako třeba Netflix, ale zároveň má i vlastní levný hardware k televizi – Amazon Fire TV.

V tomto srovnání lze vidět, jak si Amazon buduje opravdu silné zázemí v oblasti multimédií - jak na straně nabídky, tak i zprostředkování coby služby. Amazon už v rámci Prime nabízí i další služby, takže lze očekávat různé výhodné balíčky, které mohou hrát důležitou roli pro udržení nebo přilákání případného platícího zákazníka, který dostane vše od jednoho dodavatele a pod „jednou střechou“.