Amazon rozšiřuje cloud, úložistě zdarma ale končí

Datové centrum.

Datové centrum. Zdroj: Microsoft

Boj o cloudové zákazníky se vyostřuje. Amazon přišel s nabídkou zcela neomezeného úložiště za paušální roční poplatek 60 dolarů. Zároveň ale v tichosti ruší možnost uložit na svých serverech až 5GB zdarma, kterou nabízel všem zákazníkům.

Amazon dává zákazníkům na výběr ze dvou tarifů. První nabízí neomezenou kapacitu pro fotografie a 5GB pro další data za 11,99 dolaru ročně. Zcela neomezené množství libovolných dat mohou zákazníci ukládat za 59,99 dolarů za rok. Zákazníci si mohou službu otestovat během tříměsíční bezplatné zkušební doby.

Pro ty, kteří uchovávají větší množství dat, jsou tak nové cloudové služby Amazonu výrazně výhodnější než stávající tarify. Dosud si totiž firma za každých 20GB na svých serverech účtovala 10 dolarů za rok, přičemž strop představoval 1TB za 500 dolarů.

Data nezmizí

Ačkoliv o tom oficiální oznámení Amazonu mlčí, stávající zákazníci začali s příchodem nových tarifů dostávat emaily se zprávou, že dosavadní možnost využívat bezplatné úložiště o velikosti 5GB zanikne. „Váš 5GB plán už není k dispozici, nahradí ho bezplatná tříměsíční zkušební doba jednoho z neomezených plánů,“ píše se v emailu, který má E15.cz k dispozici.

Amazon ujišťuje, že o svá stávající data v cloudu zákazníci nepřijdou, i když se rozhodnou nezaplatit. „Přístup k vašim stávajícím složkám se nezměnil. Svůj obsah si můžete nadále stahovat a prohlížet,“ uvádí zpráva pro klienty. Bez přihlášení k novým službám ale zákazníci nebudou smět nahrávat další soubory.

100GB zdarma, ale ne navždy

Svou nabídku vzdálených úložišť nedávno vylepšila i konkurence. Microsoft nabízí v rámci služby OneDrive zdarma 15GB místa. Od února ale v rámci propagace svého internetového prohlížeče Bing dává uživatelům bezplatně 100GB na dva roky.

Neomezené místo pro data klientů nabízí kromě Amazonu například Dropbox. Jeho služby jsou ale výrazně dražší, cení si je na 12 eur měsíčně, tedy asi 156 dolarů za rok.

Čtete také: