American Airlines uzemnily letadla kvůli uvolněným sedačkám

American Airlines

American Airlines

Letecká společnost American Airlines (AA) musela dočasně uzemnit osm letadel Boeing 757 poté, co se v posledních třech dnech během dvou letů na jejich palubách uvolnily sedačky. Při sobotním letu z Bostonu do Miami muselo letadlo kvůli sedačkám cestujícím po kabině nouzově přistát na letišti JFK v New Yorku.

Při pondělním ranním letu (447), na který letoun AA stejného typu startoval v 7.11 z New Yorku do Miami, se objevila stejná závada a letadlo se po hodině letu vrátilo zpátky na letiště JFK. Cestující po dvouhodinovém zdržení odletěli do cílové destinace náhradním strojem.

Americký Federální letecký úřad (FAA) se nyní incidenty zabývá, mluvčí American Airlines Mary Frances Faganová řekla, že vnitřní vyšetřování je na počátku, ale že jde možná o technický problém s určitým modelem sedadel, respektive jejich bezpečným ukotvením v podlaze kabiny. Aerolinie se nedomnívají, že by šlo o opomenutí při údržbě.

Jak píše server Daily Mail, leteckou společnost zároveň znechucují spekulace, že incidenty mohou souviset s napětím v aeroliniích, které vyvolává ořezávání nákladů a propouštění pracovníků údržby (letecká společnost AA je pod bankrotovou ochranou, o níž loni v listopadu požádala její mateřská firma AMR Corp.). „Bezpečnost je naší nejvyšší prioritou. Nikdy jsme neohrozili a neohrozíme bezpečnost naší flotily, “ řekla mluvčí AA Faganová.

American Airlines minulý týden zároveň obvinila některé piloty ze záměrné časové sabotáže, která vedla k výraznému zpoždění a zrušení letů. AA pohrozila, že proti unii pilotů podnikne kroky u soudu.

Odborníci se shodují, že podobné incidenty mohou vyděsit cestující natolik, že se od American Airlines odvrátí, což by bylo další těžkou ranou pro aerolinky v už tak těžké situaci. „Tyhle nepříjemnosti jako uvolněné sedačky mohou leteckou společnost zabít,“ řekl George Hobica, zakladatel cestovních internetových stránek airfarewatchdog.com. „Když let zruší nebo zpozdí, sedíte na zemi. Ale sedíte-li na volné sedačce v letadle, a přijde turbulence, zalétáte si víc, než je zdrávo,“ dodal sarkasticky.