Američané objevují skotské pivo kvašené v dubových sudech | E15.cz

Američané objevují skotské pivo kvašené v dubových sudech

skotské pivo zrající v dubových sudech
skotské pivo zrající v dubových sudech
• 
ZDROJ: betterbeerauthority.com

ČTK

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Malý skotský pivovar Innis & Gunn se pokouší prorazit ve Spojených státech svou pivní specialitou kvašenou v dubovém sudu. Patří k těm firmám, které prohlašují, že si jakostní pivo zaslouží stejné zacházení jako víno nebo kořalka, procházející stejným procesem.

„Je to něco navíc o chuti,“ říká podle agentury AP vrchní sládek a majitel společnosti Dougal Sharp. „Dubové kvašení čehokoli - vína, pálenky nebo piva - dodává obrovskou hloubku chuti, vyzrálosti a složitosti,“ dodává.

Že pivo může v dubových sudech dosáhnout velké lahodnosti, se zjistilo úplnou náhodou před deseti lety, kdy Sharp dostal za úkol od irského výrobce whiskey uskladnit na určitou dobu jeho sudy naplněné pivem. To se pak mělo vylít, což se nejprve dělalo, dokud se ale nevzbouřili zaměstnanci, kteří je ochutnali a tvrdili, že jde o hříšné plýtvání.

Sharp na základě toho založil pivovar, který se na výrobu tohoto piva kvašeného 60 dní v třístupňovém procesu specializuje. Jeho Irish Whiskey Cask Stout se prodává zatím v lahvích, ale uvažuje se i o tom, že se bude podávat točené.

Kvašení v dubových sudech využívají i některé malé americké pivovary. V Česku stejný druh piva nabízí například pražský minipivovar U Medvídků, jehož nefiltrovaný a polotmavý ležák Oldgott obsahuje 5,2 procenta alkoholu.

Autor: ČTK

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.