Americe došly adresy pro webové domény. Největší zásoby mají Afričané

Google Pixel C tablet

Google Pixel C tablet Zdroj: ctk/AP

Na konci září došly v Severní Americe adresy pro internetové domény v dosud používaném formátu IPv4. Ostatní regiony zatím adresy mají, zbývá jich celkem okolo 68 milionů. Oznámilo to české doménové sdružení CZ.NIC.

„Podle současných odhadů to zatím vypadá, že podobnou situaci jako u severních sousedů lze v Latinské Americe očekávat až někdy v roce 2017. Pořád platí, že nejlépe jsou na tom Afričané, kteří mají zásobu adres přibližně do roku 2018,“ uvedl výkonný ředitel sdružení Ondřej Filip.

Nekompatibilní protokoly

Zájemci z USA a dalších zemí severoamerického kontinentu si tak mohou registrovat nové adresy pouze v novém protokolu IPv6. Zatímco protokol IPv4 umožňuje přidělení zhruba čtyř miliard adres, IPv6 poskytuje množství kombinací vyjádřené číslem s 38 nulami. Problém je, že oba protokoly nejsou vzájemně kompatibilní a adresy v IPv6 nemusí být dostupné ze starších modemů a routerů pro IPv4.

Protokol IPv6 podle Filipa zatím nijak oslnivě nenastupuje. Například podle statistik Googlu se přes IPv6 připojuje necelých devět procent uživatelů.

IP adresa představuje unikátní číselnou kombinaci pro každou internetovou doménu. Jsou základním stavebním prvkem internetu, bez nich by nebylo možné propojení počítačů do globální sítě.