Americké ministerstvo se zaleklo virů, napadené počítače rovnou zlikvidovalo

Počítačové komponenty určené k likvidaci

Počítačové komponenty určené k likvidaci Zdroj: CC BY 2.0: John Louis

Zatímco americká armáda se připravuje na dobu digitálního válečnictví, další vládní úřady mají potíže i se zajištěním základní počítačové bezpečnosti. Například americké ministerstvo obchodu ve snaze vymítit počítačový vir vyhodilo stovky počítačů a dalšího vybavení.

Jedno z oddělení úřadu během honu na domnělou rozsáhlou počítačovou infekci utratilo 2,7 milionu dolarů, tedy přes polovinu svého IT rozpočtu. Úředníci zničili vybavení za 170 tisíc dolarů, a to včetně tiskáren, myší, fotoaparátů a televizorů. Externí firma za likvidaci inkasovala 823 tisíc dolarů, přes milion dolarů ministerstvo zaplatilo za přechodný pronájem vybavení a dalších 688 vydalo na „dlouhodobý program obnovy“.

Hromadná likvidace ustala jen kvůli tomu, že organizace vyčerpala určený rozpočet, píše server The Verge. Jak později přiznal vnitřní auditor ministerstva obchodu, „ničení IT komponentů bylo zcela zbytečné“. Zatímco ministerstvo se obávalo, že na oddělení virus zasáhl přes polovinu z 250 kusů vybavení, pozdější analýza ukázala, že škodlivý program napadl jen dva počítače.

Audit navíc ukázal, že někteří zaměstnanci ministerstva o skutečném rozsahu problému věděli. Série nedorozumění ale vedla k tomu, že zbytečnou likvidaci přístrojů nikdo z odpovědných pracovníků nezastavil.

Podle auditorů chybovali hlavně „nedostatečně vzdělaní“ zaměstnanci IT oddělení, kteří si s napadanými počítači nedokázali poradit. Závěrečná zpráva z vyšetřování případu neuvádí, zda byl někdo z chybujících pracovníků propuštěn.

Zpráva amerického ministerstva obchodu o likvidaci IT vybavení