Americké úřady vyšetřují stěhování Facebooku do Irska

Sídlo společnosti Facebook

Sídlo společnosti Facebook Zdroj: Marco Pakoeningrat via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Americký správce daně Internal Revenue Service (IRS) vyšetřuje provozovatele sociální sítě Facebook. Finanční úřad zajímají nejrůznější práva související s celosvětovým podnikáním firmy a jejich přesun do holdingové společnosti v Irsku. S odvoláním na soudní dokumenty o tom informovala agentura Reuters.

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo ve středu žalobu u federálního soudu v San Francisku ve snaze donutit Facebook, aby splnil požadavky IRS na poskytnutí informací o přesunu majetku. Žádost je součástí vyšetřování daňových povinností firmy za období do konce prosince 2010 a podle sdělení úřadu „problematického“ přístupu auditorů, kvůli němuž mohla být podhodnocena transakce o miliardy dolarů. To by mělo vliv na daňové povinnosti společnosti.

Facebook převedl na svou firmu v Irsku nehmotný majetek, který zahrnoval mimo jiné základnu mezinárodních uživatelů mimo USA a Kanadu, dále on-line platformu či marketingová nehmotná aktiva. Hodnotu transferu pro daňové účely stanovila účetní společnost Ernst & Young. Dosud shromážděné informace ale podle IRS naznačují, že přístup k ocenění tohoto majetku byl „problematický“.

Mluvčí Facebooku ve sdělení zveřejněném na webu Law.com uvedl, že podnik plní všechna platná pravidla a předpisy v zemích, ve kterých působí.