Pomáhá Facebook šířit xenofobii? Německo rozhodlo, že ne

Okolí sídla společnosti Facebook

Okolí sídla společnosti Facebook Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Německá prokuratura se odmítla dále zabývat žalobou na manažery tamní pobočky sociální sítě Facebooku za to, že se údajně dostatečně aktivně nesnažili uživatelům bránit v šíření nenávisti a propagaci nacismu.

Podle dvou právníků, kteří žalobu podali, může laxní přístup Facebooku přispívat k podněcování nenávisti vůči skupině osob, což je podle německé legislativy trestné.

Prokuratura však toto nařčení smetla ze stolu tím, že hlavní pracovní náplní německých manažerů Facebooku je získávat nové zákazníky a uživatele, ne mazat potenciálně závadně příspěvky. Mluvčí německého státního zastupitelství pro The Wall Street Journal dodala, že předmětem vyšetřování nejsou ani možná pochybení ze strany amerických šéfů Facebooku včetně jeho zakladatele Marka Zuckerberga.

Žalující strana však podala proti tomuto rozhodnutí stížnost. Zda se jí bude prokuratura zabývat zatím není jisté. Facebook musel čelit v Německu žalobě několik měsíců poté, kdy si sociální síť najala divizi mediální skupiny Bertelsmann, aby za ni sledovala a mazala rasistické příspěvky.

Část uživatelů Facebooku této sociální síti stále hlasitěji vyčítala, že nemaže dostatečně důsledně xenofobní komentáře, a to ani po přímém upozornění. Kancléřka Angela Merkelová pak o problému v září mluvila přímo s Zuckerbergem.