Americkým kinům se začátek roku mimořádně vydařil

Kasovní trhák. Společnost Lionsgate si díky hitu Hunger Games meziročně polepšila o více než 738 procent

Kasovní trhák. Společnost Lionsgate si díky hitu Hunger Games meziročně polepšila o více než 738 procent Zdroj: hce

Především díky trháku Hunger Games a animovanému filmu Lorax se první čtvrtletí roku 2012 zapíše jako jeden z nejúspěšnějších startů filmové sezony v dějinách amerického filmového průmyslu. Podle serveru boxofficemojo.com se celkové hrubé tržby všech uváděných snímků od ledna do konce března vyšplhaly k částce 2,629 miliardy dolarů.

To oproti loňskému roku představuje nárůst o 23,1 procenta a pokles oproti lídrovi historických tabulek, roku 2010, činí pouhé 1,5 procenta. Nutno dodat, že první čtvrtletí bývá komerčně nejslabším obdobím roku, jemuž dominuje letní sezona.

Podíl studií na celkových tržbách 2,628 miliardy dolarůPodíl studií na celkových tržbách 2,628 miliardy dolarů | boxofficemojo.com

Výsledky prvního čtvrtletí však nejsou pozitivní pro všechna hollywoodská studia. Slavit může vedení společnosti Universal, která letošní rok zatím s tržbami přesahujícími 400 milionů dolarů drží první příčku mezi studii. Navíc se mu podařil oproti loňskému roku růst téměř o sto procent. Ještě lépe se v porovnání s minulou sezonou dařilo společnosti Lionsgate. Ta si díky hitu Hunger Games (doposud tržby přesahující 251 milionů dolarů) meziročně polepšila o více než 738 procent, a dokonce se jí jako středoformátovému studiu podařilo porazit konglomerát Buena Vista/Walt Disney.

Disney se stále nevzpamatoval ze ztrát zaviněných nepodařeným megafilmem John Carter: Mezi dvěma světy, díky němuž jeho meziroční ztráta v prvním čtvrtletí přesahuje 30 procent. Příliš se nedařilo ani studiu Paramount, které loni mělo vůbec nejlepší rok v historii. Oproti tržbám za první čtvrtletí roku 2011 se letos Paramount propadl o 44,5 procenta, což je ze všech velkých studií jednoznačně největší ztráta. Příznačné na tom je, že se ze všech premiérových snímků studia nejlépe dařilo nízkorozpočtovému hororu Ďábel v těle.