Amnestie: Zbraň se našla po půl století

Půlroční „zbraňová amnestie“ končí. Lidé přinesli přes tři stovky nelegálně držených pistolí, pušek a samopalů.

Padesát sedm let byla na seznamu ztracených zbraní pistole ráže 6,35 vyrobená v roce 1951. Majitel její ztrátu nahlásil už v roce 1952. Od té doby, jako by se po ní slehla zem.
Jenže po více než půl století se najednou objevila. Pelhřimovské policii ji přinesl člověk, který využil půlroční beztrestnost na nelegálně držené zbraně, která trvala od února do konce července. Policie nyní zjišťuje, komu stará zbraň patřila. Pokud její majitel ještě žije, dostane ji zřejmě po dlouhých letech zpátky. „Pistoli bude muset ještě prozkoumat znalec, jestli s ní někdo nespáchal trestný čin,“ upozornil policista Jaroslav Vratišovský, vedoucí krajského odboru pro zbraně.
Objevil se i samopal Stejný osud čeká i všechny ostatní přinesené zbraně. Na Vysočině jich do minulého týdne bylo celkem 307. Nejvíc, pětaosmdesát, hlásí Třebíčsko. Jihlavská policie pak zatím přijala pětapadesát neregistrovaných zbraní.
„Amnestie je příležitostí, jak bez větších problémů nepřihlášené zbraně zlegalizovat. Lidem, kteří je přinesli, pak budou vráceny, aniž bychom pátrali, kde k nim přišli,“ vysvětlil výhodu.
Na Vysočině se během amnestie neobjevila žádná velká rarita. Většinou se jednalo o sportovní a lovecké zbraně. Historické zbraně, které by ani nemuseli lidé nosit, byly tři. Policisté byli zvědaví, zda někdo přinese i takzvané zakázané zbraně.
„Kolegové v Pelhřimově přijali jeden samopal a expanzní mauserovku, předělanou jako kulovnici. Ve Žďáru to pak bylo torzo německého samopalu,“ říká Vratišovský.

V kraji je 38 tisíc zbraní V celém kraji Vysočina je nyní registrováno více než osmatřicet tisíc kusů nejrůznějších zbraní. Ty si mezi sebe dělí přes šestnáct tisíc majitelů zbrojních průkazů. Kolik je ještě mezi lidmi nelegálních zbraní, si policisté netroufají odhadovat.
Na Jihlavsku mají zbrojní průkaz bezmála tři tisíce lidí, kteří vlastní více než šest a půl tisíce zbraní. Nejvíce jsou na Vysočině vyzbrojeni lidé na Žďársku, kde je registrováno přes devět tisíc zbraní.