Anglický Newcastle má o 30 % nižší automobilový provoz – mohou za to elektrokoloběžky

Zdroj: Unsplash.com

V dnešní době se zeširoka diskutuje o využívání dopravních prostředků na elektrický pohon. A na některých místech nezůstalo jen u diskuze, ale došlo i na činy. Příkladem je Newcastle, který sklízí zajímavé výsledky.

Anglickému městu Newcastle se podařilo snížit podíl automobilů na celkovém složení dopravy o celou třetinu. Náhradou se však nestalo nic tak futuristického jako taxidrony v Římě. Obyvatelé se jen rozhodli jít šetrnější a ekonomičtější cestou a začali využívat elektrokoloběžky.

Výše uvedené informace nebyly potrvzeny přímo dopravními specialisty z Newcastle, ale vycházejí z průzkumu mezi uživateli elektrokoloběžek. Z nich třetina uvedla, že namísto svého vozu využívají k běžnému cestování sdílené elektrokoloběžky od Neuron Mobility.

Newcastle upon Tyne patří mezi několik měst Spojeného království, kde se zavádí zkušební provoz elektrokoloběžek. Ministerstvo dopravy bedlivě sleduje jejich dopad na celkový dopravní provoz a podle úspěšnosti teprve rozhodne, zda povolí jejich používání v rámci celého území Velké Británie.

www.vzdusin.cz

Podpora ekologie, dopravy i národní ekonomiky

Generální ředitel Neuron Mobility pro Spojené království vidí v elektrokoloběžkách velký potenciál, zejména co se týče odlehčení životnímu prostředí.

Jelikož tato zařízení ke svému provozu nepotřebují běžné pohonné hmoty, ale pouze elektřinu, neuvolňují do ovzduší žádné uhlíkové emise. K tomu všemu navíc vytlačují z městských ulic běžné automobily, a tak mají obrovský potenciál navýšit kvalitu ovzduší ve větších městech.

Jak navíc uvedl vedoucí vedoucí dopravního oddělení Newcastlu, Ged Bell, už nyní se elektrokoloběžky staly důležitou součástí dopravního systému, který zdejší obyvatelé využívají. Přece jen nabízí pohodlný způsob cestování na krátké vzdálenosti a navíc pomáhají snižovat dopravní zácpy.

Sdílená zařízení obvykle slouží jako perfektní cesta k tomu, jak si tento alternativní způsob cestování snadno a levně vyzkoušet. Komu se tato možnost zalíbí, ten se obvykle uchýlí k nákupu vlastní elektrokoloběžky v lokálním obchodě, čímž navíc podpoří britskou ekonomiku.

www.vzdusin.cz

Snadné cestování bez komplikací

Elektrokoloběžky si našly stabilní místo i na našich městských silnicích. Jestliže sami uvažujete o tom, že začnete nechávat auto v garáži a pořídíte si na každodenní cestování tuto alternativu, můžete se těšit také na spoustu praktických výhod.

V první řadě ušetří starosti dopravními zácpami a parkováním, které bývá ve velkých městech velmi problematické. Parkovacích míst stále není dost a jejich budování bývá často na úkor zelených ploch, které by mohly přispět k lepšímu ovzduší ve městech.

Elektrokoloběžka navíc přináší svobodu od jízdních řádů. Není třeba čekat na zastávce ani upravovat svůj program kvůli tomu, že zrovna nic nejede. Stačí nasednout, spustit elektrokoloběžku a vyrazit za vaším cílem.

Vzdušín.cz prodává prověřené elektrokoloběžky pod značkou Aerium. Na jeho webu najdete specifické průvodce výběrem i užitečné tipy na nákup i provoz elektrokoloběžky. Do konce března 2022 můžete pomocí slevového kódu SlePR12500 získat slevu na vybrané modely – Aerium HX8, Aerium Aovo Pro a Aerium EcoSeat.