Anglický Oxford chce vytvořit první zónu s nulovými emisemi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Oxford ve Velké Británii se chce stát prvním městem na světě, v němž se bude nacházet zóna s nulovými emisemi uhlíku – a to do roku 2035. Jeho vedení v nadcházejících dvaceti letech hodlá z centra vypudit všechny benzinové i dieselové vozy.

Tento krok je do určité míry reakcí na hladiny oxidu dusičitého v centru. Ty sice zvolna klesají, ale i tak jsou pořád příliš vysoké. Připomeňme, že oxid dusičitý vzniká při spalování paliva a způsobuje různé respirační problémy.

Z dostupných informací plyne, že nejprve by měly být zakázány benzinové a dieselové taxíky, osobní automobily a lehké užitkové vozy. Jako poslední přijdou na řadu těžké náklaďáky.

Podle Údajů světové zdravotnické organizace je Oxford jedno z 11 britských měst, které mají v ovzduší více poletavého prachu o velikosti 10 mikrometrů (PM10) než je bezpečné.

Video placeholde
Worlds first Zero Emission Zone proposed in Oxford • Živě.cz

„Toxické a nelegální znečištění ovzduší v centru města poškozuje zdraví obyvatel Oxfordu,“ uvedl v této souvislosti radní John Tanner. „Je nezbytně nutná změna a Zero Emission Zone touto změnou je.“

Oxford samozřejmě není jediným městem, které něco podobného chystá. Pokud ale všechno půjde podle plánu, právě tady se poprvé ukáže, jaký vliv bude mít výše zmíněný zákaz na dopravu a další oblasti.