Apple brzy představí nový iPhone s řadou změn. U zákazníků to nebude mít snadné, míní analytici

Na zadní straně bude možná kromě kamery i senzor na otisk prstu.

Na zadní straně bude možná kromě kamery i senzor na otisk prstu. Zdroj: Foto: iDrop News

Pro srovnání velikostí: Současné modely 7 a 7 Plus versus nové »X-ko«. Zleva: iPhone 7, iPhone X a iPhone 7 Plus.
2017 - Takto bude vypadat iPhone X?
3
Fotogalerie

Podzim bude letos stejně jako každý rok důležitým obdobím pro fanoušky společnosti Apple. Představení nových zařízení s jablkem ve znaku letos připadá na 12. září, hlavním tahákem má být tradičně iPhone. Chytrým telefonem, který pravděpodobně ponese označení „8“ či „X" chce značka oslavit desáté výročí svého vstupu na trh smartphonů. Do prodeje se má zařízení dostat 16. září. 

Nejhezčí, nejvýkonnější, ale také nejdražší. iPhone 8 má být od základu novým strojem, čímž se odliší od posledních tří generací 6, 6s a 7.

Příchod telefonu s revolučním designem se přitom očekával již minulý rok, Apple si však významné designové změny nechává až na letošek. O novinkách a modifikacích se přitom toto léto spekulovalo o něco snadněji. Mnoho informací totiž vyšlo na veřejnost v rámci úniku dat zevnitř společnosti.

Nejzásadnější a nejviditelnější změnou má být nový displej, který bude zasahovat přes celou přední stranu. Uživatelé iPhonu se tak po dekádě rozloučí s ikonickým kulatým tlačítkem (tzv. home button).

Na svém místě naopak na přední straně zůstane otvor pro reproduktor, senzory a přední kamera. Celý tento panel bude tvořit jakýsi výřez v displeji. IPhone se tak přiblíží své konkurenci, displejem přes celý přední panel disponuje například Samsung S8.

Absence hlavního ovládacího tlačítka bude znamenat několik uživatelských změn. Virtuální pomocnici Siri by měli uživatelé nově vyvolávat pomocí tlačítka na horní hraně telefonu.

Změní se také způsob odemykání telefonu – právě home button od generace 5s skrýval senzor pro otisk prstů. Nová generace by měla od této technologie upustit. Majiteli se telefon odemkne na základě jeho obličejových rysů, jež iPhone sejme pomocí infračervené kamery.

Obličej uživatele však bude telefon sledovat neustále. Ve chvíli, kdy se majitel na svůj telefon dívá, tak iPhone například ztlumí hlasitost vyzvánění a dalších upozornění. Nový bude také software fotoaparátu, ten by měl rovněž nabídnout funkce rozšířené reality. Nově bude iPhone také disponovat funkcemi, které už několik let používá konkurence – například bezdrátové nabíjení.

Nevoli mnoha fanoušků však vyvolala očekávaná cena nového iPhonu. Ta začne na 999 dolarech (necelých 22 tisíc korun) bez daně za 64 GB verzi, nejvyšší varianta s pamětí 512 GB pak přijde na 1199 dolarů.

Odborníci ale také kromě úplně nové generace očekávají příchod modernizované současného modelu 7. Uvedení omlazené verze se na akci dočkají také chytré hodinky Apple Watch, které by měly být nově schopné přijímat internetový signál bez nutnosti připojení k iPhonu.

Ekonomický pilíř

Mobilní telefon iPhone patří mezi hlavní pilíře celé společnosti Apple. Zařízení představuje dvě třetiny všech prodejů značky. Z každého prodaného iPhonu pak Apple získává marži kolem 40 procent. Také proto, že kolem něj Apple postavil část zbývající nabídky, která je bez iPhonu nepoužitelná – například hodinky Apple Watch.

Důležitost iPhonu pro celý Apple reflektují také trhy. Ty zaznamenávají rostoucí poptávku po akciích Applu, které v průběhu letošního roku stouply o 41 procent. V minulém roce přitom Apple zaznamenal poprvé za posledních patnáct let pokles ve svých hospodářských výsledcích.

Analytici banky Barclays přitom očekávají, že bude muset Apple vynaložit velké úsilí, aby zákazníky přesvědčil k nákupu nejdražšího iPhonu v historii. Jedním z lákadel má být například hudební služba Apple Music a úložiště iCloud zdarma.

Ve fiskálním roce 2016 prodal Apple 212 milionů iPhonů, podle dostupných čísel letos výrobce elektroniky loňská čísla překoná.

Důležitost uvedení nového iPhonu dokazuje také samotné místo prezentace přístroje. To se odehraje v novém sídle společnosti, takzvaném Apple Park, do kterého se začali první zaměstnanci stěhovat pouze v posledních několika měsících.

Konkrétně chce Apple iPhone představit v Divadle Stevea Jobse, samostatném společenském prostoru na pozemku sídla. Jméno nese po zakladateli firmy, který zemřel před necelými šesti lety.

Vývoj akcií společnosti Apple