Apple má patenty na airbag pro mobil nebo vystřelovací baterii

telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus

telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus Zdroj: CTK

Mobilní telefon je jednou z věcí, které denně nejčastěji využíváme. Podle některých průzkumů patří do základní trojice předmětů, bez kterých neopustíme byt (klíče a peněženka jsou ty zbylé dvě věci). A jelikož je tak často v rukou, často nám také padají na zem. Společnost Apple, známá křehkostí displejů svých telefonů, si proto u amerického patentového úřadu nechala zaregistrovat pár nápadů, které by padající mobil měly zachránit, nebo aspoň ochránit. Jeden je přitom exotičtější než druhý…

Často stačí chvilková nepozornost a drahý telefon letí vstříc dlažbě. Jak ale zajistit, aby namísto na křehkém displeji přistál na boku? Inženýři Applu přišli s návrhem, že by se po zaregistrování volného pádu v telefonu mohl urychleně sepnout vibrační modul a tělo přístroje na kýžený odolnější bok natočit.

Nově zalistovaný patent také popisuje situaci, kdy změnu náklonu padajícího telefonu zajistí jeho baterie: katapultuje se. Tím totiž změní rotaci zařízení a sníží tak pravděpodobnost jeho dopadu na displej. Patentový úřad rovněž zaregistroval systém jakýchsi airbagů, které se v průběhu pádu nafouknou po obvodu telefonu. Na nové patenty Applu upozornil The Telegraph.