Apple oklamal Australany. Teď jim bude vracet peníze za nový iPad

Fronta před obchodem Applu v Sydney.

Fronta před obchodem Applu v Sydney. Zdroj: profimedia.cz

Americká společnost Apple zašle e-mail všem, kdo si v Austrálii koupili jeho nový iPad, a nabídne jim vrácení peněz. Oznámil to dnes právník firmy poté, co australský úřad pro ochranu spotřebitelů obvinil Apple s klamavé reklamy u jedné z důležitých funkcí přístroje.

Úřad pro ochranu spotřebitelů a konkurence na trhu podnikl právní akce vůči Applu, protože firma uvedla spotřebitele v omyl když uvedla, že její nový iPad Wifi+4G lze v Austrálii připojit k mobilní datové síti 4G. To však není pravda. Austrálie má jedinou síť 4G, kterou provozuje dominantní telekomunikační firma Telstra. Tato síť však je v jiné části komunikačního spektra a iPad se k ní nemůže připojit.

Právní zástupce Applu dnes u federálního soudu v Melbourne uvedl, že firma pošle e-maily všem svým australským zákazníkům a nabídne jim náhradu. Nový iPad se začal prodávat v Austrálii tento měsíc.

IPad firmy Apple je jasnou jedničkou na trhu tabletů a očekává se, že nová verze s rychlejšími čipy, čtvrtou generací mobilního připojení a jasnější obrazovkou posílí jeho pozici na trhu. Apple však v poslední době trápí několik problémů. V Číně, která je jeho největším trhem, vede právní spor o značku iPad a hrozí mu zde zastavení prodeje. V Austrálii prohrál bitvu s firmou Samsung, v rámci které se snažil zakázat prodej tabletu Galaxy od firmy Samsung v zemi. Spor je součástí větší právní bitvy mezi Applem a Samsungem, ve které se firmy navzájem obviňují z porušování patentů u chytrých telefonů a tabletů, napsala agentura Reuters.