Apple otevřel dveře vývojářům i bitcoinu

Centrála firmy Apple

Centrála firmy Apple Zdroj: CC BY-ND 2.0: gflinch; Flickr.com

Společnost Apple otáčí novým operačním systémem iOS 8, který bude běžným uživatelům iPhonu od generace 4s výše k dispozici na podzim, dosavadní politiku o 180 stupňů. Apple se od minulosti chce odpoutat tím, že externím vývojářům otevře dosud pečlivě střežené prvky svého operačního systému jako klávesnice, cloudové úložiště či rozpoznávání otisků prstů.

Externí vývojáři nyní mohou upravovat a vytvářet vlastní design těchto funkcionalit. Komu se nebude líbit, jak vypadá základní applovská klávesnice, jednoduše si z obchodu s aplikacemi stáhne jinou. Dříve Apple trval na jedinečnosti vlastních řešení. „Je to velký psychologický posun,“ komentoval nový systém Jan Dawson, analytik firmy Jackdaw Research. „Otevírají dveře vývojářům, kteří budou dělat spoustu nových věcí.“

V mnoha ohledech nový operační systém od Applu umožní to, co Google dělá se svým Androidem již několik let. Ukazuje to na strach z Googlu, který v Cupertinu panuje. Majitelé Androidů si již delší dobu mohou stáhnout alternativní klávesnice, jako je Swype nebo SwiftKey. „Budeme vyvíjet SwiftKey pro Apple? Jistěže ano. Už jsme začali,“ nechal se slyšet Jon Reynolds, generální ředitel firmy SwiftKey.

Téměř bez povšimnutí prošla další novinka. Apple v aplikacích ve svém App Storu povolí virtuální měny. Tím se otevírá cesta do applovských aplikací té nejznámější – bitcoinu. Apple nezmiňuje konkrétně bitcoin, ale v nových podmínkách pro softwarové vývojáře se hovoří o „prověřených a schválených virtuálních měnách.“ To ukazuje další posun v uvažování Applu, který dříve zakázal ve svém App Storu aplikace jako Blockchain. info, tedy bitcoinovou digitální peněženku. Podle analytiků nová aplikace také připravuje půdu pro dlouho očekávané hodinky iWatch.