Apple plánuje rekordní výrobu nových iPhonů

Zatím poslední iPhone 6

Zatím poslední iPhone 6 Zdroj: ctk/AP

Společnost Apple se připravuje na vysoký zájem o svůj nový přístroj iPhone a věří, že i jen malá změna hardwaru přiměje zákazníky k nákupu nového přístroje. Firma požádala dodavatele, aby jí do konce roku vyrobili rekordních 85 až 90 milionů nových přístrojů. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na informované zdroje.

Nové modely budou mít obrazovku o úhlopříčce 4,7 palce (téměř 12 cm) a 5,5 palce (téměř 14 cm). Budou tak stejné jako poslední přístroje iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Loni Apple na zahájení prodeje nových přístrojů objednal 70 až 80 milionů přístrojů.

Mluvčí Applu se ke zprávě odmítla vyjádřit. Za prvních šest měsíců fiskálního roku, tedy za šest měsíců do konce března, Apple prodal 135,6 milionu iPhonů, o 43 procent více než ve stejném období loni.

Nenápadné změny

Změny nového modelu, který se má začít prodávat později v letošním roce, by podle zdrojů neměly být tak nápadné, jako loni. Zřejmě bude mít technologii Force Touch, která rozlišuje mezi lehkým a silným dotykem a umožňuje spotřebitelům ovládat některé funkce v závislosti na síle tlaku na obrazovku. Tuto funkci mají již hodinky Applu a laptopy MacBook.

Hlavním výrobcem přístrojů Applu je společnost Hon Hai Precision Industry, známá také jako Foxconn. Ta již prý v očekávání výroby nových přístrojů, která by měla začít příští měsíc, najímá do svého závodě v Číně nové zaměstnance. Dalším výrobcem je firma Pegatron. Nově prý Apple uvažuje o třetím výrobci, kterým by měla být tchajwanská firma Wistron. Ta už vyráběla v minulosti pro Apple model iPhone 5C. Pokud projde v příštích měsících testem Applu, bude to podle zdrojů poprvé, kdy Apple využije pro výrobu svých modelů tři firmy.