Apple představí nový iPhone, mohl by mu pomoci na burze

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: matt buchanan via Flickr

Americká softwarová společnost Apple představí nový iPhone. Mělo by se jednat o menší model než u předchozí verze. Apple doufá, že s ním prorazí hlavně v Číně a pomůže si na burze, kde poslední dobou jeho akcie klesaly.

Apple už rozeslal pozvánky na událost, která se bude konat 21. března v jeho centrále v kalifornském Cupertinu. Očekává se, že na ní představí nový iPhone, který po letech zvětšování bude znovu menší, rozměry obrazovky by měly činit čtyři palce.

Prodej iPhonů rostl v loňském roce nejpomaleji od uvedení na trh v roce 2007. Podle průzkumů jsou Američané stále méně ochotní často měnit starší modely za nové. Apple se proto chce zaměřit na Čínu, kde očekává velké prodeje.

Na chystanou událost už zareagovala burza. V posledním roce měly akcie společnosti spíše sestupnou tendenci, která byla vyvolána strachem ze zpomalení prodeje produktů. V posledních dvou týdnech už však akcie firmy stouply o pět procent a čeká se další růst.

Vývoj akcií Applu za poslední rok:Roční vývoj akcií společnosti Apple.Roční vývoj akcií společnosti Apple. | MarketWatch.com

„Tato společnost je známá tím, že dokáže předčit očekávání a překvapit řadu lidí,“ prohlásil Daniel Morgan, portfolio manažer ze společnosti Synovus Trust, který sám vlastní milion akcií Apple.

Dosud posledním vydaným iPhonem je verze 6S, která byla uvedena na trh 25. září loňského roku a za první tři dny se prodalo třináct milionů kusů, což bylo o tři miliony více než u verze 6 z předchozího roku.