Apple rozvíjí datacentra i v Evropě, investuje skoro dvě miliardy dolarů

Apple (ilustrační foto)

Apple (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Dale Gillard via Flickr

Americká společnost Apple Inc. hodlá investovat 1,7 miliardy eur (46,8 miliardy korun) do výstavby dvou datových center v Evropě. Centra budou v Irsku a Dánsku, mají využívat pouze obnovitelné zdroje energie a vytvoří stovky nových pracovních míst. Investice bude doposud největším projektem Applu v Evropě, uvedla společnost.

Datová centra budou zaměřena na internetové služby Applu v Evropě, včetně obchodů iTunes, App Store a služeb iMessage, Maps a Siri. Provoz mají zahájit v roce 2017.

„Tato významná nová investice představuje doposud největší projekt Applu v Evropě,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Applu Tim Cook. „Jsme nadšeni, že rozšiřujeme naše operace, vytváříme stovky pracovních míst v místě a představujeme některé z našich nejpokročilejších zelených staveb,“ dodal.

Irská vláda potvrdila, že v Irsku Apple utratí 850 milionů eur. Datové centrum se má nacházet ve městě Athenry na západním pobřeží a vzniknout zde má až 300 míst.

V Dánsku bude centrum ve Viborgu na západě země. Dánské ministerstvo obchodu a rozvoje uvedlo, že nová datová centra mají patřit k největším na světě, napsala agentura Reuters.