Apple v ohrožení? Google spouští hudební obchod

Google Music

Google Music Zdroj: Google Music

Uzavřená betaverze webového přehrávače končí a vstupuje do ostrého provozu. Opět oficiálně pouze pro Američany a nově s možností nákupu muziky v Android Marketu.

Google spouští svoji hudební službu Music v ostrém provozu. Stále to sice bude betaverze (vždyť mluvíme o Googlu, který na betě postavil celý marketing), noví uživatelé už ale nebudou muset žádat o pozvánku. Omezení na americký trh ovšem zůstává, přestože lze tuto kontrolu snadno obejít. Zůstává také limit pro 20 000 hudebních skladeb nahraných z počítače, které můžete uložit na webové úložiště a odtud pak streamovat skrze mobilní aplikaci pro Android, nebo z webového prohlížeče (na desktopu a jablečných kapesních počítačích). Mobilní aplikace pro Android nabízí také možnost přehrávání bez přístupu k internetu, vybraní interpreti, nebo desky se totiž volitelně uloží do paměti telefonu.

Uzavřené betaverze se zúčastnil milion fanoušků z celého světa (neoficiálně, beta byla pouze pro Američany) a v průměru každý z nich poslouchal 2,5 hodiny nahrávek každý den.

Google nabídne k nákupu 13 milionů hudebních skladeb

V ostrém provozu Google Music nabídne také nákup skladeb ve formátu MP3 (320 kb/s) přímo z Android Marketu. V Americe tedy Google v mobilním obchodě nabízí vedle aplikací, knih a filmů nově i hudbu. Market bude nabízet také další prémiový obsah přímo od kapel, třeba videoklipy, informace o koncertech, fotografie a další údaje. Tuto profilovou stránku budou moci utvářet přimo kapely, budou ale za to muset zaplatit jednorázový registrační poplatek ve výši 25 dolarů.

Google Music kostce:

Oficiálně pouze pro zákazníky z USA

Katalog 13 milionů skladeb k nákupu (MP3, 320 kb/s)

Úložiště pro 20 tisíc vlastních skladeb nadále zdarma

Přehrávání na webu (také iOS) a v mobilním přehrávači pro Android

Sdílení ukázek skladeb na Google+ (90 sekund)

Možnost stažení nakoupené muziky pomocí Music Manageru

Hudba od vydavatelů Sony, EMI, Universal a tisícovky dalších

Zatím nevíme, kdy se Music oficiálně rozšíří do světa včetně ČR

Hudebníci mohou za 25 dolarů vypnit profilovou stránku interpreta

Google MusicGoogle Music|Zive.czNová podoba Android Marketu s možností nákupu muziky: Skladeb je v zásobě zatím 13 000 000 kusů

Propojení s Google+

Pokud si už nějakou tu nahrávku koupíte, budete se moci pochlubit na sociální síti Google+, přičemž každý čtenář vašeho profilu si bude moci poslechnout ukázku nahrávky v délce 90 sekund a případně si ji také koupit.

Google MusicGoogle Music|Zive.czPokud si nějakou skladbu koupíte (nebo ji třeba zrovna posloucháte), můžete sdílet jednoduchý widget na sociální síti Google+ a vaši čtenáři si přímo z G+ budou moci skladbu poslechnout.

Zapojí se Universal, Sony, EMI i alternativní vydavatelé

Dlouho se spekulovalo, kolik nahrávek vlastně hudební obchod Googlu nabídne, firma se totiž už na jaře nedokázala dohodnout s největšími vydavateli. Nakonec se to ale podařilo a z prémiových vydavatelů nebude chybět Universal a Sony Music. Třetici hlavních partnerů uzavírá EMI. Fanoušky alternativní muziky jistě potěší, že bude Google Music hledat partnery i mezi menšími a nezávislými labely a katalogy svobodné muziky. Nadále bude také pokračovat program periodicky nabízených bezplatných písniček, kterých jste si v uzavřené betaverzi jistě všimli. Těmto bezplatným tipům se věnuje oficiální hudební blog Magnifier.

Google MusicGoogle Music|Zive.czNakupování nahrávek z mobilu

Suma sumárum, obchod s hudebními nahrávkami v současné chvíli nabízí 13 milionů skladeb a tento počet se bude nadále rozšiřovat. Zatím to sice není iTunes, ale Google se dušuje, i když samozřejmě ne veřejně, že to bude právě on, s kým hodlá začít naplno soupeřit.

Ačkoliv bude skrze web přehrávač Music dostupný prakticky kdekoliv, hlavní cílovkou je jednoznačně Android, na tiskové konferenci tedy zaznělo ještě jedno číslo: pokoření hranice 200 milionů aktivací zařízení s operačním systémem od Googlu.

Muziku z počítače jste na webové úložiště mohli doposud nahrávat skrze Music Manager pro Windows, Mac OS X a Linux. Nově v něm přibyla položka Download, klient tedy nabídne i stažení hudby a tedy pravděpodobně i té hudby, kterou si koupíte v Android Marketu.

Google MusicGoogle Music|Zive.czNový Music Manager pro nahrávání hudby z počítače na servery Googlu umí muziku také stahovat

Proč by se měl mít Apple na pozoru?

Titulek článku je na jednu stranu trošku zasílená nadsázka, na stranu druhou, něco pravdy na tom skutečně bude. Google ohlásil 200 milionů aktivovaných telefonů s Androidem a na každém americkém bude už od počátku aktivovaný Market s možností nákupu muziky a Google+.

Za druhé, partnerští operátoři Googlu, třeba T-Mobile, nabídne možnost nákupu muziky z Marketu s opožděnou platbou, muzika se totiž bude účtovat až na konci měsíce společně s běžným telefonním paušálem. T-Mobile svým americkým zákazníkům nabídne také vybrané desky a skladby zdarma.