Apple znovu otevřel v Rusku, kvůli rublu zdražil o 35 procent

Nové telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus

Nové telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus Zdroj: CTK

Po více než týdnu firma Apple znovu spustila internetový prodej v Rusku. Od teď si ale Rusové za produkty populární technologické značky o dost připlatí. Prodejce zdražil o 35 procent. Technologický obr se k dočasnému uzavření online prodeje rozhodl kvůli nestabilnímu rublu.

„Kvůli extrémní fluktuaci kurzu rublu není náš internetový obchod v Rusku nyní k dispozici, přezkoumáváme ceny. Omlouváme se zákazníkům za obtíže,“ uvedla firma v prohlášení v polovině prosince. Nyní obchod znovu otevřel své virtuální dveře. Rusové však musejí počítat s výraznou přirážkou.

Cena iPhonu 6 vzrostla už o 70 procent

Zatímco ještě začátkem prosince bylo možné pořídit nový iPhone 6 za 39 990 rublů, nyní se jeho cena vyšplhala na 53 990 rublů (podle aktuálního kurzu zhruba 22 300 korun). Za poslední měsíc je to už podruhé, co „jablečné“ produkty na ruském území zdražují. Od svého uvedení na ruském trhu cena iPhonu 6 vzrostla o celých 70 procent.

Spolu s produkty podražily také aplikace a hry v App Storu. Zatímco dříve ty nejlevnější stály 33 rublů, nyní stojí téměř dvojnásobek.

Rubl v posledních dnech zpevňuje

Rubl navázal na pondělní růst a v úvodu obchodování stoupl vůči americkému dolaru až na nejvyšší hodnotu za dva týdny. Ruská měna tak reaguje na zprávy, podle kterých domácí vláda a centrální banka vyvíjejí tlak na velké státní exportéry, aby prodávali na domácím trhu část svých příjmů v dolarech, a pomohli tak zabránit domácí měně v dalším propadu. Později ale část úterních zisků ztratil.

Rubl se letos dostal pod značný tlak v důsledku klesajících cen ropy a protiruských sankcí, kvůli kterým je pro ruské firmy prakticky nemožné půjčit si na Západě.