Argentinský hacker zveřejnil mapu nezabezpečených domácích webkamer

Katalog nezabezpečených domácích kamer

Katalog nezabezpečených domácích kamer Zdroj: Repro Zive.cz

Představte si, že si koupíte síťovou bezpečnostní kameru, načež se ukáže, že její firmware obsahuje bezpečnostní chybu, takže se k obrazu dostupnému na internetu dostane i cizí člověk bez příslušného hesla. Něco takového se stalo před rokem výrobci Trendnet, nicméně brzy vydal novou verzi softwaru, která měla vše vyřešit.

Na světě však zůstává hromada nadále nezabezpečených kamer, které vysílají obraz do světa. Nejsou to přitom klasické veřejné webkamery namířené na Karlův most, ale třeba do dětského pokoje, kanceláře, obývacího pokoje a tak dále. Čas od času tedy mohou zachytit něco, co by oko cizince rozhodně nemělo vidět.

Katalog nezabezpečených domácích kamerKatalog nezabezpečených domácích kamer | Repro Zive.czKatalog nezabezpečených domácích kamerKatalog nezabezpečených domácích kamer | Repro Zive.czKatalog nezabezpečených webkamer Trendnet nabízí pohled do soukromých bytů a kanceláří. Mnoho kamer v mapě už naštěstí nefunguje

Přesvědčit se o tom můžete na tomto webu, který eviduje nadále nezabezpečené kamery nad mapou Googlu a skutečně některé kamery fungují na jedničku. Autor webu nicméně není záškodník a naopak pobízí uživatele, aby si nainstalovali nový firmware. Web vytvořil jako svým způsobem lekci a ponaučení, jak může být nezabezpečená kamera nebezpečná.

Zdroj: Živě.cz