Aston Martin Voyage: koncept rychlého člunu

Aston Martin Voyage

Aston Martin Voyage Zdroj: Autorevue.cz

Konstruktér lodí Luiz de Basto se pokusil přenést linie sportovních vozů Aston Martin na vodu. Tak vznikla studie člunu Voyage.

Slavný agent James Bond ve svých více než dvou desítkách filmů řídil celou řadu automobilů, ale žádný se pro něj nestal tak typickým jako Aston Martin. A podobné to měl i s motorovými čluny, vznášedly nebo ponorkami, což inspirovalo Luize de Basta k tomu, aby navrhnul rychlý motorový člun s liniemi sportovních vozů Aston Martin.

Svůj koncept nazval Voyage, což zapadá do rodiny jmen Vantage, Virage, Vanquish a Volante používaných pro automobily Aston Martin. Jde však daleko za meze sémantiky, neboť do samotného vzhledu lodě přináší řadu stylistických prvků z vozů Aston Martin. Například tradiční vzhled masky chladiče se odráží v čelním skle člunu a vzhled bočních ventilačních otvorů se zrcadlí v tvarování boků. Na délku Voyage měří bezmála 17 metrů.

„Jakožto designér jachet a majitel vozů Aston Martin jsem postavil několik motorových člunů Magnum 44 Banzai, 51 Bestia nebo Otam 55,“ vzpomíná de Basto. „Rozhodl jsem se využít svých zkušeností a postavit 55 stop dlouhý člun, který odráží témata vozů Aston Martin Vantage, Rapide, DBS a Virage. Výsledkem ale není pouze samoúčelná interpretace linií automobilů, ale především navržení zcela funkční lodě. Pokud si najde zákazníka, můžeme ji ihned postavit.“

Aston Martin VoyageAston Martin Voyage|Autorevue.cz

Autorevue.cz

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.