„Ať mi Boleslaváci dají škodovku”

V sále Světa vystoupí Vladimír Merta. Zahraje pro mladé posluchače i pamětníky.

Zpěvák a kytarista bude Chtít chytit vítr. I tuto známou píseň představí folkař ve středu 13. října. Nakonec přijede bez avizované interpretky renesanční a barokní hudby Jany Lewitové.
„Ženský hlas bude pochopitelně chybět, ale Vladimír Merta svůj recitál zvládne dokonale,“ míní Zdeněk Vranovský ze společnosti Kultura města, která koncert pořádá.

Zazní i nevydané songy

Umělec si tentokrát nepřizve ani hosta. Zahraje písně z dnes pro část publika kultovní dvojdesky se záznamem vystoupení v Malostranské besedě v Praze. Vyšla v roce 1989 a Merta ji nedávno znovu nahrál se skupinou ETC… Novinku pokřtí při koncertě v Praze už v pondělí 18. října.
„Lidé si dvojdesku hodně pamatují, vzpomenu ji proto také v Boleslavi. Představím ale i nové písně. Publikum většinou z poloviny tvoří pamětníci a druhou půlku mladší posluchači,“ říká písničkář Vladimír Merta.
Ten si vybavuje i své předchozí vystoupení v Boleslavi, kdy zahrál akusticky právě s Janou Lewitovou na boleslavském hradě. Jinak zná středočeské město hlavně z auta.

Na koncerty octávkou

„Kolem jezdím často na hory. Mám první model Octavie, která už najela tři sta osmdesát tisíc kilometrů. Tak tam napište, ať mi Boleslaváci dají novou škodovku,“ říká s nadsázkou Merta.
Známý hudebník je samoukem, zato vystudoval architekturu, scenáristiku a režii. Mnozí jej znají jako publicistu, autora dokumentů či spisovatele. První desku nahrál jako student architektury při stipendiu v Paříži, později jeho činnost komunisté zakazovali. Spolu s Lewitovou lidem přibližuje hudbu minulých století.
„Vladimír Merta v Mladé Boleslavi dlouho nebyl, o lístky na koncert je zájem. Kapacita sálu je přitom omezená, proto doporučujeme koupit je v předprodeji,“ varuje Vranovský.

Folkparáda nekončí

Koncert je součástí podzimní Folkparády 2010. Následovat bude 24. listopadu vystoupení Fair Play Grass a Wyrtonu, 15. prosince zahraje Žalman a spol.

Vladimír Merta na Folkparádě 2010

- ve středu 13. října od osmi hodin večer
- v sále Kulturního střediska Svět
- vstupné stojí sto osmdesát korun
- předprodej vstupenek je v pokladně Světu úterky a čtvrtky od dvou do pěti hodin odpoledne