Atlantik za 4, Jet Set na výbornou. Tohle je prostě jiné kafe

Sedmička zkoušela kvalitu kávy v kavárnách v centru města. Sudí byla Eva Zálešáková. Kávová mistryně.

Prvním místem zkoušky je kavárna Domu knihy Librex. Ve čtvrtečním odpoledni zbývá jediný prázdný stolek, tolik je tady lidí. Když donesou Evě Zálešákové kávu, vezme do ruky lžičku a opatrně rozhrnuje pěnu. „Pěna se pak má zase hezky vrátit zpátky, jakoby zacelit,“ vysvětluje své počínání Zálešáková. Pěna se však vrací špatně. Barva kávy má být jakoby tygrovaná a má ji zdobit od pohledu hustá pěna. To se nedaří a káva expertce moc nechutná. „Tohle většinou dělají automaty,“ kritizuje Zálešáková kávu. A skutečně. V Librexu je káva podávaná z automatu. Kavárna je ovšem velmi příjemná, stejně tak i personál. Výsledná známka je pro Librex za tři. Systém známkování volí expertka jako ve škole.
Další zastávka patří Café Mozart Club. Je v prostorách obchodního domu Laso na Masarykově náměstí. „Na první pohled to vypadá dobře,“ pochvaluje Zálešáková přinesené espresso. Zkouší opět lžičkou rozhrnovat pěnu, která se opět nechce moc „vracet“. „Ale káva dobře voní, chuť je dobrá. Bohužel to máme bez oplatku,“ vytýká Zálešáková kavárně, že ke kávě není nic k zakousnutí. Právě voda bez bublinek a něco malého na zub by mělo být při podávání kávy samozřejmostí. Podnik tak dostává za dvě.
Jdeme dál. Hned za rohem, na Jiráskově náměstí, stojí Cafe No.10, všemi zvaný Desítky. Asi nejznámější ostravská kavárna současnosti. „Pěna se vrací, je to super,“ chválí okamžitě donesenou kávu Zálešáková. Pak však přicházejí komplikace. „Hrnek má takový divný tvar, špatně se drží,“ diví se Zálešáková. A chuť kávy? „Spíše rozpaky. Je taková vodová. Možná špatné dávkování kávy,“ přemýšlí Zálešáková. Ovšem je to zase první z kaváren, kde nabízené mléko ke kávě je teplé. Tak to má správně být. Káva v tak populárních „Desítkách“ dostává trojku.
„Nejlepší káva v Ostravě,“ láká hosty nápis na tabuli před kavárnou Atlantik na ulici Čs.legií. „Pěna není vůbec pevná, je jí málo,“ zní první hodnocení espressa v Atlantiku. Navíc chybí voda na zapití a jde o první kavárnu, kde mléko podávají v plastovém obalu. „Na nejlepší kávu to tedy rozhodně nevypadá,“ prohlašuje Zálešáková po prvních doušcích a dává kavárně nekompromisně čtyřku.
Prakticky naproti stojí nově otevřená Ostravanka coffée shop. „Pěna super, vůně opravdu dobrá,“ rozplývá se nad přineseným espressem v příjemném podniku Zálešáková. Ke kávě je teplé mléko. „Tady je to zatím určitě nejlepší,“ říká Zálešáková a Ostravanka se tak probojovává na špici hodnocených káv. Chybí jediné. Ke kávě nedodali nic k zakousnutí. Zálešáková dává zatím nejlepší známku dne. Jedna mínus. I další z navštívených kaváren byla otevřena nedávno. Jet Set na ulici Čs.legií. Na stolech jsou cukřenky hned se čtyřmi druhy cukru. To nikde jinde není. Zálešáková na přineseném espressu nenachází chybu. „Barva super, tygří flíčky super, pěna je hustá a vrací se. Káva dobře voní a má velmi dobrou chuť,“ chválí Zálešáková. Dostáváme teplé mléko i piškot. A Jet Set naopak dostává jedničku. A to ještě dřív, než servírka donese odcházejícím hostům jako pozornost žvýkačku. „Ty mám ráda,“ oceňuje „vychytávku“ podniku expertka.
Poslední, sedmé zastavení, patří oblíbenému podniku Černá hvězda na začátku Stodolní ulice. Po návštěvě Jet Set je to však, bohužel, poněkud jiná třída. Nedostáváme ani oplatek ani vodu na zapití. „Káva se vším by se měla podávat na tácku,“ upozorňuje Zálešáková. Ten však chybí. Samotná káva však nezklamala. „Dobrá je pěna, káva voní i dobře chutná,“ klasifikuje Zálešáková. Své pocity z kavárny charakterizuje jako smíšené. A Černá hvězda tak dostává trojku.
Ceny za kávu ve všech sedmi podnicích se včetně mléka pohybovaly v průměru kolem osmatřiceti korun.„Je to skoro nesrovnatelné, co lze v podstatě přes ulici a za stejné peníze jako kávu dostat,“ hodnotí expertka Zálešáková celý sedmikávový test.