Audi A6 Ultra TDI zvládlo na jednu nádrž 1865 kilometrů

Audi A6 Ultra TDI zvládlo na jednu nádrž 1865 kilometrů

Audi A6 Ultra TDI zvládlo na jednu nádrž 1865 kilometrů

Audi A6 v provedení Ultra se postaralo o zápis do Guinnessovi knihy rekordů, když na jednu nádrž ujelo téměř dva tisíce kilometrů. Během své jízdy projel vůz čtrnáct různých států po celé Evropě. Na svůj rekord potřebovala posádka 28 hodin nepřetržité jízdy.

Za volantem se střídal motoristický novinář Andrew Frankel a závodnice Rebecca Jackson. Trasa byla předem pečlivě naplánovaná tak, aby se posádka vyhnula v co největší míře horským úsekům a místům, kde by je mohla potkat kolona. Během jízdy zavítalo Audi A6 do Belgie, Francie, Rakouska, Německa, Slovinska, Chorvatska, Bosny nebo Srbska.

Naftové verze Audi A6 mají nádrž disponující objemem 73 litrů. Audi A6 Ultra TDI údajně skončilo s průměrnou spotřebou 3,73 l/100 km a ujelo 1865 km, což tedy znamená, že mohlo ujet ještě o pár desítek kilometrů více. Průměrná rychlost skončila na hodnotě 78 km/h.

Audi A6 Ultra TDI zvládlo na jednu nádrž 1865 kilometrůAudi A6 Ultra TDI zvládlo na jednu nádrž 1865 kilometrů

O rekordní zápis se postarala verze osazená naftovým dvoulitrem o výkonu 140 kW (190 k) a sedmistupňovou převodovkou S tronic. Provedení Ultra kromě jiného používá kvůli snížení hmotnosti také pružiny vyrobené z kompozitu, které ušetří na hmotnosti 4,4 kg.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz