Austrálie a hokej? Trochu zvláštní spojení, které testuje Josef Rezek

Budějovický hokejista Josef Rezek byl nadějí HC Mountfield. Jenže se neprosadil do extraligového týmu ani prvoligového Písku. Proto se vydal do Austrálie.

Život je jako bonboniéra a člověk nikdy neví, co si vytáhne. Hlavní myšlenku oscarového filmu Forest Gump teď může směle potvrdit i budějovický hokejista Josef Rezek.
Během posledního roku se mu život otočil způsobem, jakým si asi nepředstavoval. Patřil mezi budějovické hokejové naděje. V dorostencích i juniorech vynikal nad ostatní. Svou kariéru měl nalajnovanou tak, že se prosadí v extralize a časem se třeba dostane někam výš.
Jenomže budějovický klub ho prodal do druholigového Písku. Tam se sice radoval z postupu do první ligy, ale tu si neužil. Nenaskočil ani do jednoho zápasu, a proto se rozhodl jinak.
Než být ve druhé lize, raději zkusit zahraničí. A rovnou exotiku. Takže teď obléká dres klubu z Adelaide a žije v Austrálii. „Vedle hokeje tady budu taky studovat a pracovat. Klub mi se sháněním práce pomůže,“ říká ještě dvacetiletý Josef Rezek.

Kdy jste se rozhodl, že odejdete z Čech?

Měl jsem tu možnost už dříve, ale stále jsem se chtěl v Čechách probojovat alespoň do první ligy. Bohužel mi to nevyšlo tak, jak jsem si představoval. Tak jsem se někdy v říjnu rozhodl, že na sto procent odejdu.

Vybral jste si na hokej celkem zvláštní destinaci. Proč právě Austrálie?

Mám tady příbuzné. Proto jsem se rozhodl zrovna pro Austrálii.

A co si od toho slibujete?

Hlavně to, že se naučím dobře anglicky a vyzkouším si jiný životní styl, než je v Čechách. Co se týče hokeje, i to mě lákalo. Chtěl jsem zkusit zase něco jiného.

Jak vypadá tamní liga?

V lize je osm týmů. Já jsem v celku Adelaide Adrenaline. Každý hraje s každým čtyřikrát, takže je tu osmadvacet zápasů v základní části a do play-off pak postupují čtyři nejlepší. To se hraje jiným způsobem než u nás. Týmy hrají vždy pouze na jeden vítězný zápas, takže je to buď a nebo.

Kdy začínáte?

Začínáme 16. dubna a hned poletíme do Newcastlu. Z něj potom na zápas do Sydney. V lize budeme hrát vždycky dvě utkání během jednoho víkendu. Finále ligy se uskuteční 4. září. Tím skončí celá sezona.

Na jaké úrovni je hokejové zázemí?

Náš stadion v Adelaide se vybavením pohybuje na úrovni české druhé ligy. Ale máme malou kapacitu. Jen něco okolo pěti stovek diváků. Ovšem třeba v Melbourne postavili úplně nový stadion a ten už se dá srovnávat s našimi extraligovými.

Tušíte, kolik může na hokej v Austrálii chodit diváků?

Tady v Adelaide maximálně těch pět stovek, jinde ještě nevím. To teprve uvidím. Publicitu tady hokeji ale moc nedělají. Na předních stránkách novin ho rozhodně nenajdete. Jsou tu články o australském fotbale nebo kriketu. To jsou sporty číslo jedna, kam chodí třeba šedesát tisíc lidí.

Jaká je úroveň soutěže?

To je těžké srovnávat. Jsou tu dobří hráči i horší. Asi bych to přirovnal ke druhé lize v Čechách. Mám štěstí, že v Adelaide je šest hráčů z místního národního týmu, takže máme kvalitní tým. Na místní poměry dost kvalitní. Těžko asi budete jediným zahraničním hráčem v týmu. Jací cizinci jsou tam nejčastěji?

Asi Kanaďané. Ovšem tady v Adelaide jsou kromě mě a dvou Kanaďanů ještě jeden Fin, Rus a Angličan. I trenéři jsou zahraniční. Jeden je Kanaďan a druhý Američan. Ale myslím si, že už mají australské pasy. Jsou tu déle.

Jaká je tradice klubu z Adelaide? Vyhráli už někdy titul?

Klub vznikl v roce 2002 a titul vyhrál už třikrát. Naposledy v roce 2009. Loni skončili ve finále a letos by samozřejmě chtěli vyhrát.

Musel jste se zúčastnit nějakého kempu před startem soutěže? Jak jste se do týmu dostal?

Žádný kemp nebyl. Už před sezonou měli nasmlouváno pět cizinců a se mnou nikdo nepočítal. Já začal hrát v týmu Adelaide Tigers, který hraje nižší soutěž. Nedělal jsem si velké naděje. Ale tam mě trenéři okamžitě poslali, abych si to šel vyzkoušet do hlavního týmu. Měl jsem štěstí, že bylo ještě jedno volné místo pro cizince. Pár tréninků jsem s nimi absolvoval a pak mi řekli, že mě berou.

Je v týmu vůbec nějaký profesionál?

Ani jeden. Každý musí pracovat.

Plní se vám zatím očekávání, se kterým jste do Austrálie odcházel?

Jelikož jsem nečekal, že tu budu hokej hrát, jsem hodně rád, že jsem tuhle možnost dostal. Zatím ani nemůžu říct, jestli se mi daří, nebo ne, protože sezona ještě nezačala. Ale doufám, že mi to půjde a že pomůžu k titulu, o kterém tady každý mluví.

Austrálie je hodně vyhledávaná turisty. Už jste se byl někde podívat?

Líbí se mi tady hodně. Je to úplně něco jiného, jak příroda, tak život. Zatím jsem ale neměl moc času se někam podívat. Začíná hokejová sezona, a navíc nastupuju do školy. Byl jsem se jen projet autem kolem Adelaide, ale docela jsem se divil, když mi místo srnky přeběhl přes silnici klokan. Tak jsem nevěděl, co dřív: jestli se koukat, jak skáče, nebo brzdit.

Jak dlouho plánujete v Austrálii zůstat?

Když jsem odjížděl, říkal jsem si, že za tři měsíce můžu být klidně zpátky. Teď už vím, že tu rok zůstanu a pak se vrátím do Čech. Co bude dál, zatím neřeším.

Profil hokejisty Josefa Rezka

Narodil se 5. června 1990.
Je odchovancem budějovického klubu.
V sezoně 2006/07 byl v extralize dorostenců nejproduktivnějším hráčem týmu. Ve 35 zápasech nasbíral 55 kanadských bodů.
V juniorech se mu o dvě sezony později povedlo to samé. Ve 46 zápasech nasbíral 47 bodů.
V minulé sezoně přestoupil do Písku, kde slavil postup do první ligy. V ní se však neprosadil do základního kádru, hrál druhou ligu za Milevsko a poté odešel do Austrálie.