Autem na lyže do Rakouska: Na co si dát pozor?

Zdroj: Bigstock

Vzít auto, hodit lyže do kufru a vyrazit autem vstříc Alpám nezabere při troše štěstí víc než 8 hodin. Není tedy divu, že vidina luxusní lyžovačky téměř za rohem láká čím dál více Čechů. Vyrážíte také? Ještě, než začnete voskovat lyže či snowboard, si přečtěte naše tipy, ať vás na cestě k sousedům nic nepřekvapí.

Cestovní pojištění

Cestovní pojištění neházejte za hlavu, ani když máte cílovou destinaci na dosah ruky, a hodláte-li brázdit sjezdovky, o to víc jeho kvalitu nepodceňujte. Kvalitní cestovní pojištění by mělo zahrnovat jak léčebné výlohy, tak i odpovědnost, která pokryje následky, když se viníkem nehody stanete vy.

Pojistěte se kvalitně, výhodně… a klidně i na poslední chvíli

Hodláte-li se při zimních radovánkách držet vyznačených sjezdovek, vystačíte si se základním cestovním pojištěním. Pokud si ovšem brousíte zuby třeba na skialpinismus mimo patřičné tratě, mějte na paměti, že za případné následky pojišťovna nenese odpovědnost.

K výhodnému, kvalitnímu a zároveň rychlému pojištění využijte třeba kalkulačku od Srovnejto, která vám jednotlivé nabídky pojišťoven přehledně srovná. Kouzlo online kalkulaček ocení zejména opozdilci, kteří si na cestovní pojištění vzpomněli až v den odjezdu.

Držte krok s rakouskou silniční legislativou

Přestože vás čeká jen několikahodinová cesta, doporučujeme nechat vozidlo v autorizovaném servisu před cestou zkontrolovat. Jak už tamní legislativa praví, Rakousko si zimní pneumatiky žádá od listopadu do 15. dubna, samozřejmě v závislosti na značení a klimatických podmínkách. 

Do povinné auto výbavy do Rakouska zařaďte také:

  • Sněhové řetězy (nepřekročte s nimi rychlost 50 km/h)
  • Oranžové reflexní vesty (zaopatřete je všem cestujícím a mějte je umístěné v přímém dosahu ze sedadel)
  • Výstražný trojúhelník
  • Lékárničku

Dálniční známky 

K hladké, a především rychlé cestě je využití dálnice nezbytné. Jestliže pojedete přes Německo, poplatky za dálnici vás trápit nemusí. V Rakousku vás 10denní dálniční známka vyjde na 9 euro, přičemž eura si připravte i na některé zpoplatněné úseky.

Doklady

Mezi další nutnosti patří pochopitelně i doklady, jejichž platnost si ověřte raději s dostatečným předstihem. Řidiči se neobejdou bez řidičského průkazu, technického průkazu a zelené karty dokládající sjednané povinné ručení. Od zelené karty si zhotovte raději i duplikát, v případě nehody ji totiž zabavují.

Jako cestující mějte při ruce platný občanský průkaz, evropský průkaz zdravotního pojištění a v neposlední řadě také doklad o sjednaném cestovním pojištění. Berte v potaz i fakt, že modrá kartička pojištěnce vám cestovní pojištění nenahradí. S ní lze nárokovat pouze nezbytnou lékařskou péči, proto na ni nespoléhejte.

Pozor na správné uskladnění lyží

Věděli jste, že v Rakousku hrozí za špatně uchycené lyže či snowboard v autě opravdu vysoké pokuty? Jestliže se tedy své zimní vybavení rozhodnete přepravovat uvnitř auta, nasoukejte „náklad“ do pevného obalu a ujistěte se, že jste jej dostatečně upevnili. 

Informujte se včas a předejděte komplikacím 

Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným, proto svůj plánovací harmonogram obohaťte také o důkladný průzkum. Předem se informujte o počasí a rovněž o aktuálním dění na silnicích a trasách, které vás při cestě neminou.