AVG navýšilo zisk o více než 100 procent a stále hledá nového šéfa

AVG Technologies, Brno

AVG Technologies, Brno

Původem česká bezpečnostní společnost AVG Technologies oznámila výsledky za první fiskální čtvrtletí aktuálního roku, které potěšily investory. Firmě se meziročně podařilo navýšit příjem o 26 procent na 104,7 milionu dolarů a zisk oproti stejnému období v loňském roce narostl z 10,9 milionu dolaru na 24,4 milionu. AVG zároveň zvýšilo odhady na celý fiskální rok.

Překonat hranici příjmů 100 milionů dolarů za jeden kvartál se AVG povedlo poprvé v historii. Podle současných odhadů by se navíc příští čtvrtletí mělo pohybovat opět okolo této hodnoty a zisk by mohl dosáhnout až 17 milionů dolarů. Přísun peněz do firmy se zvětšil také oproti předchozím 3 měsícům, kdy příjmy činily 95,2 milionu dolaru.

Zvýšené odhady na letošní rok počítají s příjmy mezi 414 a 422 miliony dolarů (původně to bylo maximálně 420 milionů), přičemž za celý loňský rok, který byl zároveň prvním rokem společnosti na americké burze, AVG vygenerovalo 355,9 milionu dolaru. Loňský rok přitom pro firmu znamenal růst 31 procent. Zisk by se letos měl dostat mezi 73 až 83 miliony dolarů, což by bylo opět znatelné navýšení proti loňsku, kdy AVG získalo 45,8 milionu dolaru.

Odchod šéfa a hledání nového

Bezpečnostní společnosti se v loňském roce podařilo navázat spolupráci se společnostmi Google, Facebook, Yahoo a Seznam, díky čemuž se daří čísla navyšovat. AVG díky těmto partnerstvím navíc dokáže zpeněžovat uživatele, kteří za jeho produkt přímo neplatí. Společnost by proto ráda uzavírala další podobné obchody.

Počet aktivních uživatelů se k poslednímu březnu tohoto roku zvýšil na 150 milionů, přičemž loňský rok uzavřela na 146 milionech. Meziroční nárůst počtu uživatelů tvoří 32 procent.

Dá se očekávat, že AVG letos změní nejvyššího šéfa. J. R. Smith totiž nedávno oznámil, že na svojí funkci rezignoval a firmu povede jenom do té doby, než se najde adekvátní náhrada. Informace o tom, kdo by to měl být, navenek prozatím neprosakují. Nelze tedy odhadovat, zda to bude někdo z Česka, nebo do Prahy přijde opět někdo ze zahraničí.

Čtěte také:

První rok na burze dopadlo pro AVG dobře. Příjmy narostly o třetinu

AVG roste a cílí na mobilní bezpečnost

Aktuální zpráva o finančních výsledcích už Smithe necituje a veřejně výsledky okomentoval finanční ředitel John Little. Současný ředitel AVG nicméně byl přítomen na konferenčním hovoru s analytiky a novináři.