Bábíček: Buldok v reprezentaci

Florbalový gólman Lukáš Bábíček si vysloužil pozvánku do reprezentace. Udrží se ve výběru?

Je prosinec 2010. Startuje florbalový světový šampionát ve Finsku. A z amplionů v Hartwall Aréně zní: „…v české brance nastupuje Lukáš Bábíček!“

Že je to nepravděpodobný scénář? Zase tak úplně ne. Vždyť odchovanec hodonínského florbalu, který teď chytá za brněnské Buldoky, letos patří k nejlepším gólmanům extraligy. A po právu ho neminula premiérová pozvánka do reprezentace.

„Jsem rád už za to, že jsem do nároďáku mohl nakouknout, je to pro mě velká čest. Vlastně jsem to ani nečekal,“ říká Bábíček skromně.

Na únorovém kempu ve Znojmě to pro něj bylo něco úplně nového. Přece jen s nejlepšími hráči Česka nikdy netrénoval. „Bylo to náročné, na něco takového nejsem zvyklý. Ale je jasné, že to byl jen test. Post gólmana je daný,“ ví dvaadvacetiletý Bábíček, že má vedle sebe několik konkurentů.

Na mysli má hlavně dvojici Rytych a Kafka, která se podílela na čtvrtém místě z florbalového mistrovství světa v roce 2008. Rytych chytá za finské Seinajoki, Kafka zase válí za Tatran Střešovice.

„S těmi kluky se vůbec nesrovnávám. To jsou jiní gólmani,“ tvrdí Bábíček. Je mu jasné, že má stále co zlepšovat. „Samozřejmě nějaké slabiny mám, můžu být určitě ještě lepší,“ ujišťuje gólman.
Vlastně by to ani nebyl on, kdyby nemluvil s pokorou. A že by příště pozvánku do reprezentace nemusel dostat? Klid, žádný stres. Tohle ho nemůže rozházet. Ostatně i jeho motto leccos vypovídá. „Neúspěch je součástí procesu úspěchu,“ opakuje si po celou kariéru.

Možnost reprezentovat je pro něj v každém případě splněný sen. „Vždycky říkám, že když člověk dosáhne nějakého cíle, měl by si dávat vyšší a vyšší. Tak, aby měl motivaci,“ vysvětluje Bábíček svou filozofii.

V klubu mu to klape, pro Buldoky je jasnou jedničkou. Navíc jako jediný gólman v lize vychytal dvě čisté konta. Hokejovým fandům to možná připadne málo, jenže ve florbale jsou měřítka přece jen trochu jiná.

„Teď mám v hlavě především play-off, jsme pátí a vyzveme čtvrtý Chodov. Když to půjde, můžeme dojít daleko,“ přemýšlí o vyřazovacích bojích. Je ale klidně možné, že hned po play-off jméno Bábíček z českých palubovek zmizí. „Dřív mě to ani nenapadlo, ale teď mě čím dál víc láká zahraniční angažmá. Třeba takové Švýcarsko by bylo zajímavé,“ dumá brankář nad svou budoucností.

Pokud mu to vyjde, bude to další z důvodů povolat ho do reprezentace znovu. A proč ne třeba rovnou na šampionát do Finska.