Baďouček: Vary jsou srdeční záležitost

Na vlastní žádost skončil v Brně, aby o pár dní později kývl na nabídku Karlových Varů. Přesun hokejového kouče Václava Baďoučka je jedním z hlavních témat fanoušků extraligového mistra.

Jeden rok a pár měsíců navrch trvalo zkušenému trenérovi Václavu Baďoučkovi, aby se znovu vrátil na karlovarskou střídačku. Tentokrát po boku hlavního trenéra Pavla Hynka.

Přiznejte se, počítal jste při výpovědi v Brně s návratem do Karlových Varů? Vím, že se takové spekulace objevují. To ale vůbec není pravda. V Brně jsem skončil v pátek po zápase, v Karlových Varech proběhla trenérská změna až o víkendu. Vedení Energie mě oslovilo až v průběhu přesunu domů do Plzně.

Jak jste zareagoval na nabídku? Neváhal jsem. Karlovy Vary jsou pro mě srdeční záležitost. Strávil jsem tu hezká léta jako hráč a později i jako trenér. Takže nebylo co řešit.

A v Brně jste skončil proč? Věděl jsem, že další působení tam pro mě dál nemá smysl. Bylo to na vlastní žádost.
V Karlových Varech ještě pár hráčů znáte, ne? Valnou většinu útočníků. Vlastně všechny mimo Václava Pletky.

Změny v týmu také zasáhly spíš obranu. O to však výrazněji. Tým znám tak z devadesáti procent, v tom by neměl být problém. V obraně jsem do kontaktu nepřišel jen s Davidem Hájkem, Jakubem Čuttou a Martinem Parýzkem.

Co Ján Mucha? Ještě když jsem trénoval v Písku, tak k nám na první ligu jezdil.
Za kouče Zdeňka Venery jste měl na starost při zápasech hru obránců. Jak to bude vypadat teď za Pavla Hynka?
Role budou rozděleny asi podobně. Pavel se bude věnovat víc útoku a já střídání obrany. Jinak naše práce ale není rozdělená na obránce a útočníky. Koncepci mužstva musíme dát dohromady spolu.

Asi stejně jako náladu v kabině. Ta je vcelku slušná. Nechci, aby to vyznělo, že si myslíme: nic se neděje. Všichni – hráči, trenéři i vedení si uvědomujeme, že postavení v tabulce není podle očekávání ani podle možností týmu. Víme, o co jde, deka na nás ale neleží.

Co by týmu pomohlo? Dva nebo tři dobré výsledky. Pak se tým znovu dostane tam, kam patří. Je to stejné mužstvo, jaké jsem opouštěl. Chuť do práce mu rozhodně nechybí.
Na práci jste teď v rozehrané sezoně měli celkem čas. Byla reprezentační přestávka.
Přestávka se v takovéhle situaci vždycky hodí, pro nás to byl ale trochu handicap. Měli jsme pryč čtyři hráče, bylo to komplikovanější. První čtyři tréninky byly s omezeným počtem hráčů.

Od úterka jste kompletní. Pár dní do pátku jste ještě měli. V kompletních formacích jsme se věnovali věcem, které chceme, aby se v naší hře objevily už od prvního mistrovského zápasu.

Sledoval jste své reprezentanty? Sledoval. Hráli dobře.

A hru Karlových Varů? Na dálku je to dost komplikované, máte jen útržkovité informace. Z toho nechci dělat nějaké závěry. Mužstvo musíme vidět ze střídačky v zápasech, pak se o tom budeme moct bavit.

Něco se na dálku vyčíst dá, třeba ze statistik. Mužstvu se nedařilo doma, to se musí zlepšit. Vím, do Karlových Varů se jezdí na led úřadujícího mistra. Energie hrála poslední dvě sezony finále. To už samo o sobě je motivací pro soupeře, aby se tady vytáhli. O to je letošní sezona pro Vary ještě těžší.

Obnovenou premiéru jste si naplánoval na kuriozní datum. Nebojíte se? Nejsem pověrčivý. S pátkem třináctého žádný problém nemám.

A co souboj Hynek vs. Výborný? Pravda. Pavel bude stát proti svému bývalému kolegovi.

Pak zápas v Plzni… … dlouho jsem tam hrál, Pavel tam trénoval. To je možná pikantnější než nějaké datum.

Jak vůbec s Pavlem Hynkem vycházíte? Oba jste mladí trenéři. Pavel je mladší než já. Známe se už pár let, přicházeli jsme spolu do kontaktu ještě v době, kdy byl v Ústí. Fungujeme spolu normálně, nemáme s tím problém.

Co s druhým Pavlem u týmu – trenérem brankářů Pavlem Kněžickým? Jaké bylo přivítání? Říkal mi, že jsem si na chvilku odskočil a zase se vrátil mezi staré známé. Pavel je fantastický člověk a hlavně člověk na svém místě. Je to perfektní odborník na práci s gólmany, v tom máme proti jiným soupeřům obrovskou výhodu.